Knappt har U16, U17 och U19 fått sina mästare för säsongen innan det är dags för spel igen när Ligacupen drar igång sin första fas. Fjolårets upplägg med spel redan i november togs emot bra och Ligacupen har till år växt när det är dags för spel igen.
– Det här är en fantastiskt bra idé. Det vi behöver i den elitförberedande fotbollen är att ha en längre säsong, säger Christian Lundell, Tävlingsansvarig i Örebro Läns FF och arrangör av Ligacupen.

Mellan 60-64 lag medverkar i varje kategori den här säsongen och samtliga SEF-klubbar från Allsvenskan och Superettan deltar med sina akademier samt nästan alla 60 Tipselitklubbar.
– Vi är uppe i otroliga 185 lag som deltar och vi är därmed även i kvantitet en riktigt stor turnering, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Ligacupens upplägg är detsamma som förra året med separata gruppspel för U16-, U17- och U19-lag som startar nu i november, sedan delas lagen in i ett A- och B-slutspel efter årsskiftet medan A-slutspelets semifinaler och finaler spelas i Göteborg i slutet av mars för samtliga tre åldersklasser.

– Det är samma upplägg som förra året, men det är något fler lag som är med totalt sett. Vi har lag från Luleå i norr till Trelleborg i söder och Ligacupen får mer status för varje år, säger Christian Lundell och betonar vikten av att lagen får bra matchning i stället för en lång försäsong.

– Det är bra föreningar som möter varandra och det är verkligen tävling. En träningsmatch är något helt annat. Här finns det en tabell och man blir verkligen mästare. Det är som Svenska Cupen fast i lägre åldrar. Några vinner serien, andra cupen, en del båda delarna.

Tidigare kunde det vara så att de lag som åkte ur Ligacupen tidigt fick ett uppehåll på nära ett halvår innan nästa säsong drog igång.
– Med det nya upplägget på Ligacupen så har vi gått från tre till åtta matcher per lag som minst. Som det är nu spelar samtliga lag mellan åtta till tio matcher. Det är många fler lag och spelare som får spela fler matcher. Det är en utveckling, menar Christian Lundell.

Årets Ligacupen startar den 11-12 november.

Regerande mästare:
U16: AIK
U17: Malmö FF
U19: AIK

Fakta Ligacupen:
SEF arrangerar i samarbete med Örebro Läns FF en ligacup under 2016/2017. Turneringens främsta syfte är att förlänga tävlingssäsongen för spelare i aktuell elitförberedande ålder.

Vi bjuder in till tre turneringar: en för spelare födda 1998 och senare, en för spelare födda 2000 och senare och en för spelare födda 2001 och senare. I klassen U19 får också 4 överåriga spelare födda 1996 deltaga i nov/dec. Ej i feb/mars.

60-64 lag deltar per kategori. Dessa delas in i 3-4-lagsgrupper där 24 lag avancerar till A-Slutspel och övriga lag går till B-Slutspel. Sedan semifinaler och final för vinnande lag i respektive grupp i A-Slutspelet. Semifinaler/Final/Match om 3:e pris spelas preliminärt den 24-26 mars.

Mer info på:
http://www.olff.se/ligacupen/

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se