Samtliga Integrity officers i de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan genomgick nyligen en uppstart inför säsongen. Svensk Elitfotboll inledde med att berätta om deadlines och aktiviteter under 2023. Deltagarna informerades därefter i tur och ordning av SVFF, Unibet och Spelfriheten om det arbete som gjorts under 2022 och vad som komma skall under 2023. 
– Utbildningarna blir en återkommande påminnelse om hur man skall agera samt om det är något nytt som skett. Detta gör att frågan blir aktualiserad på ett bra och enkelt sätt, vilket gör att alla vet hur de skall agera om något uppstår, säger Gustav Hessfelt, Integrity Officer i IFK Göteborg.

Alla Integrity officers ska, förutom att själva genomgå utbildningarna, nu säkerställa att klubbarnas spelare och ledare genomgår dessa utbildningar, en i anti matchfixning och en i ansvarsfullt spelande. Precis som tidigare år är det strax under 1000 spelare och ledare som genomgår utbildningarna. Svensk Elitfotboll kräver 100% genomförandegrad för att alla ska vara informerade om hur det fungerar, vilka regler som finns och vad som gäller. 

Svensk Elitfotboll anser att klubbarnas Integrity officer är en viktig funktion för att säkerställa att alla i klubb får kännedom och kunskap.
– Det känns därför bra att vi nu haft avstampet inför säsongen så att alla är informerade om hur det sett ut under 2022 och har kunskap om vad som ska ske 2023. Dessutom har de kunnat få svar på sina frågor och nu arbetar vi vidare med att se till att våra spelare och ledare har kunskap om frågorna kring matchfixning och spelansvar, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll. 

När det gäller antimatchfixning så jobbar Svensk Elitfotboll nära SvFF, RF och Polisen. Utbildningen i anti matchfixning, som också är digital, är sedan 2022 en del av certifieringen av akademier som presenteras via Unicoach, och är också poänggivande i certifieringen.

Elitfotbollens huvudpartner Unibet jobbar nära Svensk Elitfotboll i integritetsfrågorna. Som en del i det ansvarstagandet gör samtliga spelare och ledare i de 32 herrelitklubbarna även en utbildning i ansvarsfullt spelande. 

– Det är bra att vi får de här utbildningarna. Man blir lite mer påläst varje gång och det gör att man blir mer trygg och säker i sin dialog med spelartruppen och ledarna. Skulle det uppstå en situation så sitter det i ryggmärgen hur man ska bete sig, säger Martin Andersson, Integrity officer i IF Elfsborg.

Parallellt med Svensk Elitfotbolls egna utbildningar så har RF tagit fram motsvarande utbildningar för sina medlemmar, utbildning som ingår i grundkraven för att få elitlicens. 

Fakta Integrity officer:
Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet. Det är en nyckelroll för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Varje enskild herrelitklubb har en Integrity officer i sin verksamhet. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer har fått en specifik utbildning för sin ansvarsroll.