Elfsborgs supporterförening Guliganerna driver tillsammans med Borås Stad projektet LikaOlika. När säsongen summeras någon gång före jul så beräknas nära 800 människor som annars inte skulle kunnat på fotboll i Borås kunnat se Elfsborg spela.
– Vi tror att inkluderingen och supporterkulturen kan hjälpa många personer, säger Glenn Holvik Gustavsson, Ordförande i Guliganerna

2015 samarbetar Guliganerna och Borås Stad för att använda fotbollen som ett verktyg till att förenkla vardagen för nyanlända flyktingar, främst från Syrien.
– Fotbollen är världens största sport och något många kan prata om, vart man än kommer ifrån. Vi tror att detta kan ge dessa personer en gemenskap och plattform där de kan lära sig prata svenska och få vänner som underlättar deras vardag, fortsätter Glenn Holvik Gustavsson.

Syftet är att inkludera så många som möjligt i gemenskapen runt fotbollen och att samhällets utseende ska speglas även på läktarna. Det enda som gäller är att man håller på ett lag, så är man en del av en gemenskap. I det här fallet Elfsborg.
– Guliganerna jobbar alltid för en välkomnande och inkluderande supporterkultur där vi tar emot folk oavsett supporterbakgrund, menar Glenn Holvik Gustavsson.

Guliganerna hade som mål att samla in 25 000 kronor för att 25 stycken nyanlända flyktingar skulle kunna få varsitt årskort till Elfsborgs hemmamatcher. När insamlingen var avslutad hade de fått in nästan det dubbla, 45 000 kronor. Det innebär att Guliganerna nu kan dela ut 50 extra biljetter per hemmamatch för Elfsborg till någon som annars inte kan gå.
– LikaOlika är ert inkluderingsprojekt, så vi har delat ut till mer än bara folk med invandrarbakgrund. Vi har även delat ut till skolor och personer med dålig ekonomi som några exempel, säger Glenn Holvik Gustavsson.

Till matchen mot Halmstad på söndag den 2 augusti skriver Guliganerna på Sociala medier att man kan ta chansen att bjuda ”ett lag, en familj eller en utsatt ungdom” till Borås Arena. Totalt sett kommer LikaOlika bidra till att nära 800 människor som annars inte skulle kunnat på fotboll i Borås kunnat se Elfsborg spela och dessutom fått en chans att integreras i samhället, och med likasinnade, via det gemensamma intresset fotboll. Guliganerna kan sträcka på sig.
– Vi är oerhört stolta över det här, säger Glenn Holvik Gustavsson.

Guliganerna samarbetar också med Damallsvenska Göteborg FC. Detta som ett utbytte då GFC:s projekt Shake Hands liknar LikaOlika.
– Vi får biljetter till en match hos dom och deras projekt får biljetter av oss, förklarar Glenn Holvik Gustavsson.

Fakta Guliganerna:
Föreningen grundades 21 november 1991 och är en fristående supporterförening till IF Elfsborg.
Guliganerna är en aktiv supporterförening som är öppen för alla Elfsborgare oavsett ålder, kön eller läktartillhörighet.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån