Två fullspäckade dagar, med lite av varje i innehållsväg. Så går det att beskriva veckans akademichefsträff, som hölls i Göteborg.
– Det var många bitar som var intressanta, säger Joel Riddez, nybliven akademichef i Djurgården.

Ett 50-tal deltagare var anmälda till evenemanget, som hölls på Quality Hotel Panorama i Göteborg. 

I programmet fanns bland annat två föreläsare från Svenska Fotbollförbundet: landslagschefen Claes Eriksson pratade initierat om selektering och matchmiljöer, medan hans kollega, Stefan Olofsson, med titeln “nationell fotbollsutbildare” på visitkortet, gav en närmare inblick i det aktuella utbildningssystemet för tränare.

Därtill bjöds det på föredrag från Spelarföreningen, via Magnus Erlingmark och Peter Martinsson, men även från Skövde AIK:s akademichef Roberth Jacobsson samt IFK Norrköpings sportchef Tony Martinsson.

– Först och främst är det här såklart ett erfarenhetsutbyte mellan oss. Alla här sitter i samma båt och vill driva svensk fotboll framåt. Sedan var det många andra bitar som var intressanta: Spelarföreningens roll, matchmiljön, som är jätteviktig för våra talanger, och hur vi ser till så att våra tränare har rätt utbildning, konstaterar Joel Riddez, som inledde sitt akademichefsuppdrag för Djurgården i mitten av juli.

Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson gav också en nulägesrapport kring Sveriges fotbollsstatus i förhållande till Norge och Danmark, och akademiutvecklaren Thomas Hasselgren gick igenom några delar kring den nya certifieringsprocess som togs i bruk inför säsongen 2022.

Hasselgren var även nöjd med akademichefsträffen i sin helhet:
– För det första var det jättekul att träffas igen, det var precis ett år sedan akademicheferna senast möttes fysiskt. Denna gång lade vi mer tid på gruppdiskussioner mellan deltagarna, vilket jag tror uppskattades. Erfarenhetsutbytet är oftast det som upplevs som mest positivt när vi utvärderar våra centrala aktiviteter. Jag tycker vi hade en bra mix av föreläsare, och jag vill tacka dem och våra deltagare för två intensiva men trevliga dagar.