Det var inte bara A-landslaget som hade en lyckad januariturné i Abu Dhabi. Även de allsvenska tränarna fick chansen till en lyckad fortbildning – mycket tack vare A-landslagsledningen.
Sedan 35 år tillbaka genomför svensk fotboll fortbildning för tränarna i Allsvenskan och Superettan.
Något som är unikt i Europa, enligt Stefan Lundin, sportdirektör på SEF:
– En tränare i Sverige, och övriga Norden med för den delen, har i ett internationellt perspektiv knappa ekonomiska förhållanden – till skillnad från tränare i de stora länderna såsom England, Tyskland och Spanien där han har en betydligt större stab runt omkring sig. Det gör våra fortbildningar ännu viktigare – att få chansen att utbyta erfarenheter med andra tränare i samma situation. Just öppenheten i att dela med sig är en av framgångsfaktorerna för de här fortbildningarna, och därmed också en av framgångsfaktorerna för svensk elitfotboll i stort, såväl på klubbnivå som landslagsnivå.
– Fördelarna av att dela med sig som kollegor är betydligt större än nackdelarna av att hålla inne på information som ”konkurrenter”.
Både teori och praktik
I år blev fortbildningen ovanligt lyckad, enligt Stefan Lundin som till stor del tackar A-landslagsledningen med Erik Hamrén i spetsen för det.
– Hela landslagsledningen med Erik Hamrén, fysiologen och analytikern Paul Balsom, U21-förbundskaptenen Håkan Ericson, assisterande tränarna och bevakarna Reine Almqvist och Peter Wettergren samt målvaktstränaren Lasse Eriksson i spetsen, ställde upp och delade med sig av sina erfarenheter – både i form av föreläsningar under teoripassen och i träningssituationer ute på planen. Vi fick chansen att vara med på träningarna på ett helt annat sätt än vad som är möjligt när vi förlägger fortbildningen i samband med EM eller VM. Då är schemat tajtare och därmed blir det mer stressat.
Magnus Haglund från Elfsborg redogjorde för hur det är att vara tränare i ett annat land, nämligen Norge. Även om det är nära är skillnaden påtaglig. Gefle IF:s Roger Sandberg lämnade en fyllig och imponerade redovisning från ett besök i Fiorentina.
Mer taktik och fysik
Malmö FF:s tränare Åge Hareide, nominerad till Årets idrottsledare på Idrottsgalan, höll också ett uppskattat föredrag där han delade med sig av sina erfarenheter från MFF:s spel i Champions League.
– Vi fick chansen att ”suga ur det gottaste” av exempelvis Åges och Malmö FF:s erfarenheter internationellt. Helt klart behöver vi förbättra allt, både som tränare och spelare, men kanske framför allt att återvinna mark inom det taktiska området inklusive spelförståelse. Hur ska vi få lagdelarna att fungera bättre ihop och med varandra, och hur ska vi bollen framåt på bästa sätt? I det ligger också en förbättra fysik som kanske har fått stå tillbaka lite för teknikträningen de senaste tio åren, då vi fått allt fler konstgräsplaner som uppmuntrar att träna teknik, säger Stefan Lundin som också är tydlig med tränarens betydelse för lagets framgångar:
– Den betydelsen är jätteviktig, eller för att citera Halmstad BK:s legendariske och bortgångne ledare Stig Nilsson: ”Tränaren är klubbens konstnärlige ledare.” Jag håller helt med Stig. Tränaren är dirigenten som ska få A-lagets individualister att spela ihop på bästa sätt. Det är en svår roll – och den kräver kontinuerlig fortbildning och utbyte av erfarenheter med tränarkollegor i samma situation.
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation /Foto: Bildbyrån