Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. Maj månads vinnare skänker sina vinstpengar till samhällsengagemang som främjar psykisk hälsa, minskad segregation och ökad jämlikhet.

Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan i maj kommer båda från BK Häcken. Båda ger vinstpengarna från Unibet till klubbens Football Friday som är ett aktivitets- och integrationsprojekt där ungdomar, 10–20 år, träffas och spelar spontanfotboll tillsammans varje fredag kväll .

– Det är något väldigt fint att kunna bidra till ett så pass viktigt projekt som Football Friday. Det är en möjlighet för ungdomarna. De får en inblick i livet som fotbollsproffs. Där hoppas jag att de får se hur kul det kan vara, men även att livet som fotbollsproffs inte bara är guld och gröna skogar, säger Alexander Jeremejeff och lägger till.

– Det är klart att det är en stor ära att bli tilldelad priset som månadens spelare. Det betyder ju att man gör någonting rätt på fotbollsplanen.

BK Häckens tränare Per-Mathias Högmo skänker även han vinstpengarna till Football Friday.
– Det är bra att vi kan engagera oss och lägga oss till rätta med hela fotbollsidén, nämligen att barn och ungdomar kommer samman. Där de kan leka med bollen i centrum. Att de får ha en social och fin upplevelse – det är det som är kärnan i fotboll, säger Per-Mathias Högmo.

– Jag vill tacka tränarteamet och spelarna. Det är ingen individuell utmärkelse att bli korad till månadens tränare utan det är ett lagjobb.

I Superettan blev Amar Muhsin i AFC Eskilstuna Månadens spelare i maj. Amar Muhsin väljer att pengarna ska gå till föreningen Grunden, som är en förening som riktar sig till både vuxna och barn med funktionsvariationer och psykisk ohälsa. Föreningens syfte är att erbjuda sina medlemmar möjligheten att hitta på aktiviteter för att skapa gemenskap och en mötesplats där alla kan känna sig trygga.

Mushin motiverar valet på följande sätt.
– Jag tycker att alla barn förtjänar det bästa och jag vill inte att deras sjukdom eller diagnos ska förhindra dom från att hitta glädje och gemenskap. Alla behöver glädjestunder för att få kraft att fortsätta kämpa trots en tuff vardag.

Magnus Haglund i Halmstads BK blev Månadens tränare i Superettan. Han väljer att skänka pengarna till klubbens CSR-projekt Kompissnack.
– Jag skänker pengarna till ”Kompissnack” där vi föreningen arbetar för att främja barns- och ungas psykiska hälsa, att minska segregationen samt att öka delaktigheten och jämlikheten. Våra spelare är med ute på skolor och pratar om bemötande, mobbing och psykisk ohälsa. Det är ett viktigt projekt som jag känner varmt för, säger Magnus Haglund.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens spelare och Månadens tränare utses sex gånger per liga under 2022. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska juryn: De 16 lagens tränare eller lagkaptenerIrma Helin Zibanejad (discovery+), Jens Fjällström(discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Petra Thorén (Sportbladet), Anel Avdic (Sportexpressen), Therese Strömberg(Sportexpressen), Noa Bachner (Sportexpressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall(FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafsson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands-Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Viktor Tjernström (Unibet).

Superettanjuryn: De 16 lagens lagkaptener eller tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Johan Arneng (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Göran Bolin (Sportbladet), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Perra Johnsson (Sveriges Radio Uppland), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll).

Tidigare vinnare 2022:
Allsvenskan: Månadens spelare:
April: Williot Swedberg, Hammarby

Månadens tränare:
April: Marti Cifuentes, Hammarby

Superettan: Månadens spelare:
April: Jack Cooper Love, Skövde AIK

Månadens tränare:
April: Tobias Linderoth, Skövde AIK