Malmö FF, som 2012 efter tio år återtog ledningen i den prestigefyllda maratontabellen för Allsvenskan, visade i år att de inte tänker släppa ifrån sig greppet.

 

Text: Stig Hagberg, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

 

Ledningen före de tidigare suveränerna, IFK Göteborg, var sex poäng då årets allsvenska började. Efter serien hade den ökat med nio poäng. Malmö FF har under årens lopp spelat hem 3.208 poäng medan Blåvitt nått 3.193.

 

När krutröken lagt sig visade det sig att Öster och Syrianska får tacka för sig i den högsta serien. Halmstads BK lyckades emellertid efter ett dramatiskt kval mot GIF Sundsvall förlänga sitt allsvenska kontrakt.

 

Falkenbergs FF blir i gengäld den 62:a allsvenska föreningen genom tiderna, då de vann Superettan före Örebro SK som därmed gör snabbast möjliga comeback.

Klicka HÄR för att se Allsvenskans Maratontabell!

 

…och här rör det på sig bland många gamla bekanta…

När det gäller divisionerna närmast under Allsvenskan så visade det sig 2013 att flera av våra gamla bekanta som får röra på sig. Uppåt eller neråt.

När det gäller Superettan så får det legendariska paret Örgryte och Brage lämna SEF-gemenskapen och ta nya tag i division 1.

 

Sirius, som var nära redan 2012, bättrade sig och spelar nästa år i Superettan. Varberg och Värnamo visade klass och i det så kallade negativa kvalet var båda lagen för starka för utmanarna Oddevold och Dalakurd.

 

Tar vi en titt på utfallet i division 1, så måste klassiker som Sandvikens IF och Eskilstuna City ta ett steg ner. Tre ex-allsvenskar spelade starkt i tvåan kliver upp ett steg. Nämligen Motala, IFK Uddevalla och Norrby.

 

Vi går vidare till division 2 och vad hittar vi väl där? Jo, att Enköping och Västerås IK får finna sig i att spela i trean nästa år.

 

Uppehåller vi oss vid årets division 2-grupper finner man ett verkligt legendariskt lag som Fässberg, Mölndal, blev årets sämsta förening. Laget tog bara sex poäng i serien. Som kuriosa kan nämnas att 2013 trots allt inte var det sämsta året i Fässbergs historia.

 

I juni 1924 hade Fässberg slagit Varberg i kvalmatch till den allra första allsvenska serien. Klubben jobbade hårt för att få ekonomiska garanter inför seriestarten. Vissa starka löften fick man också från en pappersindustri i staden.

 

När man ringde till beslutsfattarna i Stockholm och lämnade det glada beskedet fick blev svaret ”ni är för sent ute”. Platsen togs av Landskrona BoIS.

 

Fässberg drabbades av ytterligare en tung smäll. Spelaren som skulle blivit ett ess i Allsvenskan, Filip Johanson (”Svarte-Filip”) gick över till FK Göteborg. Där gjorde han 39 mål på 21 matcher och är fortfarande tidernas främsta skytteligavinnare i Allsvenskan.