Malmö FF byter underlag på Stadion och kommer att börja spela på hybridgräs även under matcher. Först ut att tävlingsmatcha på det nya underlaget är Chelsea i Europa Leagues sextondelsfinal. Underlagsbytet förväntas vara klart redan den här veckan.
– Ambitionen är att GML ska hinna installera samtliga rullar under torsdagskvällen, säger David Gabrielson, försäljningsansvarig på Gårda Johan Sport Lek & Landskap, som levererar den nya mattan.

Hybridgräset har vuxit till sig i ett växthus i danska Odense och fraktas nu till Malmö för utrullning på Stadion. Malmö FF har sedan tidigare hybridgräs på sin träningsanläggning och bland annat IFK Göteborg och Östers IF är elitklubbar som tävlingsspelar på underlaget. Nu ansluter sig Malmö FF till den skaran. Den första matchen blir mot Chelsea i Europa League.Svensk Elitfotboll driver sedan tidigare en utredning om hybridgräset och bland annat har elitklubbarnas Sportchefer tittat på hybridgräset för att lära sig mer.

Arbetet i Malmö började med att det i tisdags levererades 2400 kvadratmeter gräs som senare på kvällen tog plats på matcharenan. Under onsdag och torsdag väntades ytterligare nio tunga transporter.

Imorgon fredag kommer gräsmattan att vältas och lyftas och därefter är det dags för moder jord, väder och vind att göra sitt.

Malmö FF möter Chelsea på Stadion den 14 februari.

IMG_3013

Fakta hybridgräs:
Hybridgräs är en blandning av konstgräs och naturgräs, det finns en mängd olika system som de olika leverantörerna använder sig av.

Konstgräs kan bland annat läggas som en armerande grund i form av ett rutnätsmönster. Sedan sår man naturgräs i rutnätsmönstret och låter det växa upp över konstgräset. När man sedan klipper gräsmattan så ser man till att hålla det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset. Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.

Någon typ av hybridgräs används i hela Premier League, i stora delar av Italien och Holland samt exempelvis även på Santiago Bernabeu i Madrid.