Precis som förra året så är Malmö FF:s akademi på CIES Football Observatorys lista över de Europeiska klubbar som utbildat flest spelare till elitfotbollen. MFF är enda svenska föreningen på listan.

Det är Schweiziska CIES Football Observatory som är en del av International Centre for Sports Studies som presenterar uppgifterna. CIES har studerat antalet spelare som utbildat flest spelare som varit i sin klubb minst tre år under åldern 15-21 år – något som UEFA kallar för training clubs. Malmö FF har enligt CIES utbildat 27 spelare som idag är elitspelare enligt UEFA:s kriterier för training clubs.

– Vi har en fantastisk bra ungdomsverksamhet och det här är ett kvitto på att vi utvecklar många bra spelare. Det är en del av vår identitet och sportsliga strategi att ta fram och fostra spelare, dels för att spela med MFF i Allsvenskan, men också ute i andra lag i Europa, säger Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF till klubbens hemsida.

Malmö FF placerar sig på plats delad 50 i Europa tillsammans med bland annat Athletic Bilbao, Maccabi Haifa och norska Rosenborg. Allra högst upp på listan är serbiska Partizan med 75 spelare, följt av Ajax med 72.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se