Malmö FF fick ta emot SM-pokalen efter den avslutande omgången i Allsvenskan. För MFF innebär firandet av de 20:e SM-guldet också att klubben åter representerar Sverige i nästa års kval till Champions League. För AIK och Djurgården blir det kval till Europa League.

Djurgården tog i och med sin vinst över Kalmar i den sista allsvenska omgången den sista kvalplatsen till 2018 års Europa League. Sedan tidigare hade AIK den andra kvalplatsen som redan klar tvåa av Allsvenskan inför den avslutande speldagen.

Utöver AIK och Djurgården så kommer också 2018 års vinnare av Svenska Cupen att få kvala till Europa League. Skulle någon av de Europaklara lagen också vinna Svenska Cupen (eller för all del BK Häcken) så går platsen till BK Häcken i stället, i egenskap av fjärdeplatsen i tabellen.

Det finns även en liten möjlighet att Sverige representeras av ett femte lag nästa år, men då måste Östersund vinna hela Europa League. Skulle så ske så får ÖFK en direktplats till Champions League 2018/2019.

Fotboll, Allsvenskan, Kalmar - Djurgården

Malmö kommer att gå in i kvalet till nästa års Champions League någon gång efter midsommar nästa år medan AIK och Djurgården samt vinnaren av Svenska Cupen gör samma sak för Europa League.

Svenska klubblag i Europa 2018/2019:
Champions League: Malmö FF
Europa League: AIK, Djurgården samt vinnare av Svenska Cupen