Två spelare är finalister för andra gången på raken. Övriga finalister tillhör klubbar som befäst sina toppositioner i ligan under månaden. Här är juli månads kandidater till utmärkelsen Månadens spelare i Allsvenskan respektive Superettan.

Den andra månaden med Allsvenskan och Superettan är spelad och det är dags att utse de bästa spelarna i respektive liga. I Allsvenskan är ’Totte’ Nyman finalist för andra månaden på raken efter att bland annat ha lett serieledaren IFK Norrköping framåt med mål i tre raka matcher. 

I juni hade Nyman sällskap av två klubbkamrater från IFK Norrköping, men i juli står två motspelare som konkurrenter till priset. Malmö FF:s hemvändare Isaac Kiese Thelin har gjort en fin månad och klättrat till toppen av skytteligan samtidigt som MFF avancerat till det absoluta toppskiktet i Allsvenskan efter fyra raka segrar. Den tredje spelaren är IK Sirius Stefano Vecchia, som med två mål och tre assist under juli varit ett utropstecken i Uppsalaklubbens starka säsongsinledning.

Finalister Allsvenskan:
Isaac Kiese Thelin, Malmö FF 
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Stefano Vecchia, IK Sirius

I Superettan är GIF Sundsvalls skytteligaledare Pontus Engblom ånyo finalist till utmärkelsen efter att den hemvändande anfallaren gjort fyra nya mål på sex matcher i juli. Engblom, som vann utmärkelsen i juni månad, är finalist tillsammans med Johan Bertilsson och Oliver Ekroth från serieledande Degerfors IF.

Rutinerade offensive mittfältaren Bertilsson gjorde bland annat ett hattrick i omgång 9 mot Östers IF och har varit starkt bidragande till att laget gjort flest mål i serien så här långt. Lagets tre insläppta på sex omgångar i juli gör även att mittbacken och nye lagkaptenen Oliver Ekroth slår sig in som finalist efter en stark månad.

Finalister Superettan:
Johan Bertilsson, Degerfors IF
Oliver Ekroth, Degerfors IF
Pontus Engblom, GIF Sundsvall

Vinnarna, som avslöjas på fredag, får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler. 

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (Dplay), Irma Helin (Dplay), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside), Per Bohman (Aftonbladet) och Per Carlander (Unibet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Tidigare vinnare:
Allsvenskan:

Juni: Sead Haksabanovic, IFK Norrköping

Superettan:
Juni: Pontus Engblom, GIF Sundsvall