Svensk Elitfotboll driver under 2020 ett projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen, som finansieras av Tillväxtverket. Syftet är att bredda marknaden för socialt företagande i Sverige, men också att få till fler tvärsektoriella samarbeten mellan klubbar, deras sponsorer samt Arbetsförmedlingen och kommunen.
– Många känner inte till den stora inneboende kraft som finns inom elitfotbollen, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Att klubbarna i Allsvenskan och Superettan har ett stort samhällsengagemang är välkänt, men effekterna av samma engagemang har kanske inte nått ut till lika många. Svensk Elitfotboll visar i en nyligen framtagen film hur elitfotbollsklubbarnas samhällsengagemang påverkar samhället vi lever i. Rapporten Fotbollsplanen mitt i byn, skriven av bland annat Nationalekonomen Ingvar Nilsson, visar att samhället varje år sparar flera miljarder kronor genom att elitklubbarna i fotboll gör samhällsnytta för olika målgrupper. 

– Många tror att vi ”bara” spelar fotboll, men det klubbarna gör, det ger effekt. Genom att synliggöra och begripliggöra vad vi gör vill vi också genom konkreta samarbeten inspirera andra att engagera sig, menar Karin Heri.

Fotbollochsamhallet.se går det att läsa mer om vilka samhällsengagemang klubbarna i Allsvenskan och Superettan aktiverar sig i.