Domaren Markus Strömbergsson lägger pipan på hyllan. Dagens match mellan IFK Norrköping och Halmstads BK blir hans sista. Totalt landar Markus Strömbergsson på drygt 220 dömda matcher i Allsvenskan.
– Jag är glad och stolt över att ha varit en del av elitfotbollen under så många år, säger Strömbergsson till Svensk Elitfotboll.

Markus Strömbergsson har varit aktiv på elitnivå i nära 15 år och känner sig nöjd med dömandet. Domaren har tre barn hemma som börjar växa upp och han känner att han framöver vill vara mer närvarande med familjen. 15 år av resande med 221 matcher i Allsvenskan, 63 i Superettan och 93 internationella matcher, varav två EM-slutspel, sätter sina spår.

– Jag vill vara en större del av min familjs liv, menar Strömbergsson.

Hur känns det att ha tagit beslutet?
– Det är lite dubbla känslor, men det är faktiskt skönt. Jag har egentligen tagit beslutet för länge sedan att fotbollen tagit stor plats i mitt liv och det är dags att någon annan får utrymme.

Vilket är ditt bästa minne från karriären?
– Jag vet inte vad det skulle vara. Jag ser det mer som en helhet. En sak jag tänkt på är att jag tycker att spelare och ledare har stor respekt för domaryrket och det har känts som ett samarbete oss emellan. Jag har aldrig känt mig ovälkommen till arbetsplatserna. Det tar jag med mig.

– Alla mästerskap har så klart också varit roliga, men jag kommer att minnas helheten.

Är det något du ångrar?
– Jag kan ångra domslut så klart, att jag borde varit i bättre vinkel och så där, att jag borde sett det där. Det är några matcher där man känner att, fan jag fick inte till den där situationen och så vidare. Det är klart att jag hade väl velat gå från karriären utan att gjort avgörande misstag men det gör man inte. Det går inte att tänka så. Jag är glad och tacksam för allt jag fått vara med om. Jag har fått det jag förtjänat.

Hur tycker du respekten är mellan spelare och domare?
– Genom åren så har man byggt relationer med spelare och ledare. Jag menar, man bygger relationer och står för ett inkluderande ledarskap. Jag tycker att även om man tagit felbeslut så finns det ändå en respekt och förståelse. Ledarskap innebär också att man erkänner när man gör fel.

– Domarna är inte den viktigaste aktören på fotbollsplanen. Domaren är viktig men inte viktigast. Det måste man också förmedla till spelare och ledare och lyckas man med det och få fram till att vi finns där för att skydda dem, då är mycket vunnet.

Just nu är vi inne i en period då domarna kritiseras rätt hårt även i media. Vad tycker du om det?
– Det har varit mycket kommentarer och det blir lätt att man får en bild att vår arbetsmiljö är gräslig men det tycker inte jag. Jag har alltid upplevt att domaren är respekterad. Det får inte bli ”vi och dem” för så är det inte. Det finns absolut dem som säger hårda ord i stundens hetta men det är inte mer än så. Det händer mycket bra där ute på planen också och det tycker jag att man borde lyfta fram mer.

– Vi domare har ett ansvar och för att ställa krav på andra så måste vi börja med att ta ansvar för oss själva, att möta spelare och ledare med respekt. Under alla mina 14-15 år så har det varit en bra miljö i Allsvenskan och jag kommer att sakna relationerna som jag byggt upp.

Markus Strömbergsson kommer tackas av i samband med IFK Norrköping – Halmstads BK och Svensk Elitfotboll tackar Markus Strömbergsson för sina insatser för fotbollen och önskar lycka till i framtiden.

Fakta domarna i Allsvenskan och Superettan:
Svenska Fotbollförbundet beslutar och utser domare till matcherna i Allsvenskan och Superettan. Svenska Fotbollförbundets domarorganisation utgörs av domarkommittén, coacher, observatörer och instruktörer. Det administrativa arbetet sköts framförallt av personalen på Svenska Fotbollförbundets domaravdelning. Domarkommittén är det beslutsfattande organet. En gång om året beslutar domarkommittén om hur Sveriges nästan 350 förbundsdomare skall klassificeras, det vill säga på vilken nivå de ska få döma nästföljande år.