Mars är den nya, heta cupmåmnaden i Sverige. Gruppspel i både Svenska Cupen och Ligacupen. Båda med syfte att öka antalet tävlingsmatcher och förlänga säsongen. Och elitklubbarna är mycket positiva till nydaningen.

 

Det är 2 x Stefan som är arkitekterna bakom nya Svenska Cupen: Stefan Lundin, sportdirektör i Föreningens Svensk Elitfotboll, SEF, och Stefan Andreasson, sportchef i allsvenska Elfsborg.

 

– Jag hade en idé om hur vi kunde göra Svenska Cupen attraktivare, utan att förstöra ”Åshöjden”-känslan, att både vara bra för elitlagen och breddlagen. Jag träffade Stefan Andreasson i ett annat möte, och efter det satte vi oss och spånade. Det resulterade i ett förslag som vi sedan tog vidare till Svenska Fotbollförbundet, berättar Stefan Lundin och fortsätter:

 

– Till min stora förtjusning föll idén i god jord, efter ett par invändningar, på Svenska Fotbollförbundet, där representanter från avdelningarna Marknad, Tävling och Landslag var involverade i utvecklingsarbetet. Det fina samarbetet blev en positiv bieffekt av utvecklingen av nya Svenska Cupen.

 

Syftet med att skapa gruppspel i mars med 32 lag från Allsvenskan och Superettan, och 32 ”breddlag” som kvalat in, är glasklart:

 

– Hela grundidén är att erbjuda klubbarna fler tävlingsmatcher och förlänga säsongen. När den som vinner Allsvenskan ska kvala ut i Europa blir det ett drygt halvår utan riktiga tävlingsmatcher. Det är lång tid. Med ett gruppspel av Svenska Cupen i mars är chansen betydligt bättre att förbereda sig för kval till Europa, och förhoppningsvis ta sig vidare till spel i antingen Europa League eller Champions Leauge.

 

Det finns också andra positiva effekter. Klubbarna får något att samlas kring, såsom i Degerfors. Hela klubben engagerade sig i att flytta ståplatsläktaren från huvudplanen (gräs) till träningsplanen.

 

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan är positiva till Svenska Cupens nya format. Det visar en enkät som Föreningen Svensk Elitfotboll gjorde i månadsskiftet februari-mars.

 

25 klubbar (av totalt 32) svarade på enkäten. 18 av dem upplever förändringen av  Svenska Cupens format som ”Mycket positiv” och sex som ”Ganska positiv”. Alla 25 tillfrågade klubbar är alltså positiva till det nya formatet.

 

16 av 24 klubbar svarade att Svenska Cupen är ”Mycket viktig” och sex klubbar att den är ”Ganska viktig”. 22 av 24 tillfrågade klubbar i Allsvenskan och Superettan anser alltså att cupen är viktig för dem.

 

Klubbarnas förslag på att lyfta Svenska Cupen ytterligare är jämnt fördelat mellan ”Bättre arrangemang”, ”Bättre marknadsföring” och ”Mer omskrivet i pressen”.

 

Stefan Lundin har sitt eget recept:

 

– Jag tror att det handlar om att utveckla både finalkonceptet och försöka skapa fasta matcharenor, så att publiken lättare hittar till matcherna. Helst arenor med bra publikkapacitet, för Svenska Cupen har potential att växa publikt.

 

Ligacupen, med SEF som huvudman, har också till syfte att förlänga tävlingssäsongen – i det här fallet för spelare i elitförberedande ålder, det vill säga 17-19 år.

De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan har tillfrågas om deltagande först. Om någon av dessa klubbar tackar nej erbjuds klubbar utanför våra två högsta serier att delta. Kravet är att de spelar i Juniorallsvenskan eller Pojkallsvenskan.

Under tre marshelger (9-10, 16-17 och 23-24) inleds cupen. De 32 deltagande lagen i var och en av åldrarna, delas geografiskt in i åtta 4-lagsgrupper som spelar en enkelserie varifrån de åtta gruppsegrarna går till kvartsfinal 29-30 mars. Semifinaler spelas under april-maj och respektive final i slutet av maj. AIK och Malmö FF är regerande mästare. AIK efter att i fjolårets P17-final besegrat Örebro SK med 4-3 och Malmö FF efter 1-0 mot Kalmar FF i P19.

Nya Folksam U-21 har också genomgått en förvandling för att skapa fler tävlingsmatcher, samt parera en ojämn “matchrytm” i Allsvenskan och Superettan – vilket skapar problem, speciellt under maj-juli. Vid slutspelsår för EM och VM har Allsvenskan en intensiv matchperiod i maj, för att sedan stänga serien under stora delar av juni månad.

Detta skapar skiftande förutsättningar vid laguttagningar till U-21. För att lösa detta, samt skapa bättre sportsliga förutsättningar, har gruppspelet i Nya Folksam U-21 delats in i en allsvensk nivå och en Superettan-nivå.

Ambitionen är att uppnå både en förbättring och en kvalitetssäkring, så att Nya Folksam U-21 blir ytterligare ett utvecklande sätt att nå långt inom elitfotbollen.

 

– De känns fantatsikt bra att vi är igång och tävlar i början av mars, att vi lyckats få till en långsiktig lösning – precis som övriga Europa. Min förhoppnings är nu att detta får tid att sätta sig, så att vi hinner bygga bra koncept kring matcherna, säger Stefan Lundin, sportdirektör i Föreningen Svensk Elitfotboll.

 

Thomas Björn och Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån