Riksdagen har beslutat att införa ett maskeringsförbud vilket gör det olagligt att maskera sig på idrottsevenemang i Sverige från och med den 1 mars i år.
– Du ska kunna ställa de som överträder det här förbudet inför domstol, säger Inrikessminister Anders Ygeman till SVT:s Gomorron Sverige.

Riksdagen röstade ja på regeringens förslag och det innebär att den som efter den 1 mars maskerar sig på exempelvis en fotbollsmatch genom att helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som gör det svårare att bli identifierad kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Både Anders Ygeman och Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist var i SVT:s morgonsoffa överens om att det har blivit bättre att gå på fotboll i dag. Fler går på fotboll, färre poliser jobbar på matcherna och det sker färre incidenter på matcherna. Detta tack vare ett förbättrat samspelet mellan klubbar, supportrar, polis och myndigheter. Trots det så inträffar det incidenter som inte är acceptabla och maskeringsförbudet kommer att vara ett verktyg för att lagföra maskerade individer som utför framför allt våldshandlingar och kanske ge dessa tillträdesförbud på fotbollsarenorna.

– Vi har enormt mycket folk som går på fotboll idag och ibland blir det fel. Det viktigaste är att de få individer som går över gränsen får tillträdesförbud, säger Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare, till SVT:s Gomorron Sverige.

– Vi har så många bra supportrar och jag tror både supportrar och fotbollen tröttnar på att allt dras ned i smutsen. Det är bättre att individer får kännbara påföljder om man går över gränsen, för det är väldigt få personer det handlar om.

Riksdagen skriver också att det finns en del undantag från förbudet. Det gäller till exempel inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl eller personer som i tjänsten bär utrustning som täcker ansiktet, som brandmän och poliser.

Se Inrikesminister Anders Ygeman och Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist samtala om maskeringsförbudet i SVT:s morgonsoffa.