Det är med stor sorg som vi konstaterar att matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbrutits, och inte återupptagits, sedan ett knallskott kastats in mot spelare på plan. Det är aldrig acceptabelt att kasta in föremål riktade mot andra människor. Vi beklagar det som hände och hur det drabbat oskyldiga spelare, ledare, domare, funktionärer och åskådare.

Allsvenskan har allt mer blivit synonymt med folkfest och våldsinslagen är sällsynta på våra arenor. Samtidigt är en avbruten match en avbruten match för mycket. Svensk Elitfotboll förstår och stödjer beslutet att avbryta matchen och inte återuppta spelet. Säkerheten för individen kommer alltid i första hand. Vi kommer att fortsätta föra dialog med polismakten, med politiker, med supportrarna och med klubbarna för att bli av med våldsbejakande händelser som denna.

Vi vill rikta ett stort tack till de inblandade klubbarna som har tvingats hantera den obehagliga situationen och vi hoppas att den spelare som utsattes, den assisterande domaren, funktionärer och publik i närheten av händelsen mår okej efter händelsen och inte känner av för mycket olust.

Just nu är det lätt att känna tomhet. Svensk Elitfotboll och klubbarna i Allsvenskan och Superettan lägger ner så mycket tid på att skapa trygga evenemang och en stämning i världsklass på vår fotboll. Det lyckas vi också i mångt och mycket med, men inte igår. Vi ska tillsammans med klubbarna, polisen och supportrarna göra allt som står i vår makt för att det inte ska hända fler gånger. Detta hotar det öppna klimat som präglat fotbollen med ett välkomnande för alla.

Vi kommer på liganivå att fortsätta driva projektet Stå upp för fotbollen, som innebär att alla våra evenemang ska vara trygga, säkra, välkomnande och stämningsfulla. Genom Uppförandekoden har vi en gemensam värdegrund som alla klubbar skrivit på där vi värnar om att alla ska vara välkomna i svensk fotboll och att vi aktivt jobbar för att vara goda förebilder. Allt detta arbete tar skada av det som skedde på Gamla Ullevi, men det är nu ännu viktigare att fortsätta det arbetet. Vi vägrar låta våldet segra.

Fjolårets allsvenska säsong var en publiksuccé och där polisens egen statistik visar på att våldet inne på arenorna minskar och är nästan obefintligt. Vi vägrar tro att 2016 ska bli annorlunda och hoppas att det som skedde på Gamla Ullevi var en isolerad händelse från enstaka individer. Merparten av alla våra besökare är på arenan för den goda stämningen, folkfesten och för fotbollens skull. Inget annat.

Läs även IFK Göteborgs utlåtande på sin hemsida här.