Svenska Spel bjöd som konsekvens av spellicensutredningen in till en paneldebatt om idrottens finansiering och matchfixning i samband med Almedalsveckan på Gotland. Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs, Anders Wikström, representerade ligafotbollen.
– Vi diskuterade matchfixning indirekt med politiken, att vi alla gemensamt tryckte på att det behövs en hårdare lagstiftning, säger Anders Wikström.

Vad händer med spelmarknaden i framtiden? Frågorna är många efter spellicensutredningen. En del av framtidens spelbransch är oavsett vad som händer problemen med matchfixning och idrottens trovärdighet. På scen deltog Björn Eriksson från RF, Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Eliftboll Dams Generalsekreterare Linda Wijkström, handbollsspelaren Linnéa Claeson och Anders Wikström i en paneldebatt.

– Det var en diskussion med många starka röster där vi pratade om många och viktiga frågor för idrotten i stort och fotbollen i synnerhet för vår del. Det var intressant i utbildningssyfte att vara på plats och höra hur andra idrotter tänker och jobbar i dessa frågor, menar Anders Wikström.

Några av de punkter som kom upp i diskussionerna om hårdare lagstiftning var att spel på ungdomsmatcher eller enskilda sekvenser som inkast bör förbjudas, samt att straffen för matchfixningsbrott bör bli hårdare.