Svensk Elitfotbolls Sportdirektör Stefan Lundin har under våren åkt runt bland de klubbar som regelbundet spelat i Europa under de senaste åren, och de som i sommar ska kvala till Europa, med syftet att hitta nyckeltal för att lyckas nå gruppspel i någon av turneringarna.
– Vi letar framgångsnycklarna för att lyckas internationellt, säger Stefan Lundin.

Få svenska lag har under 2000-talet regelbundet spelat i ett europeiskt gruppspel och som ett försök att mer kontinuerlig svensk medverkan så har Svensk Elitfotbolls Sportdirektör Stefan Lundin under våren besökt de svenska klubbar som på senare år ofta kvalat till Europa för att hitta nyckeltal för det internationella spelet.

– Vi har inlett ett projekt för att intensifiera arbetet med att stödja klubbarna. Det är en oerhörd konkurrens i den internationella fotbollen och vi styrs av vissa internationella ”lagar” som transferfönster med mera, som vi måste förhålla oss till. Det finns ingen quick fix. Så mycket ska vi enas om. Det här är ett långvarigt och tålmodigt arbete vi påbörjat.

Ett av de lag som fått besök är Malmö FF, som också är den klubb som lyckats bäst i Europa av de svenska lagen på senare år.

– Vi hade ett möte som handlade om hur SEF kunde stärka klubbarna inför det europeiska kvalspelet. Jag tycker att det är bra att SEF ser fördelarna med svenska klubbar i Europaspel och vill stötta, säger Malmös sportchef Daniel Andersson.

Arbetet med att hitta nyckeltal som på sikt kan hjälpa fler svenska lag in i Europa är inte klart ännu men i stora drag handlar det om att klubbarna delar med sig av sina erfarenheter från deras senaste Europamatcher och vad de önskar kunnat vara bättre, eller vad de saknade.

– Utan att avslöja, eftersom arbetet inte är klart, så ligger naturligtvis erfarenhetsutbyte och det det allsvenska spelprogrammet i fokus. Sådant som påverkar förberedelserna i samband kring matcherna är inte helt förvånande ett återkommande ämne, menar Stefan Lundin.

I sommar kvalar Malmö FF för svensk del till Champions League medan AIK, IFK Norrköping och Östersunds FK kvalar till Europa League. Lottningen till kvalet äger rum den 19 juni.