Allsvenskan 2015 blir en upprepning av 2014 års säsong: Malmö FF vinner SM-guld, Lasse Vibe vinner skytteligan och det lag som tippades åka ur, Falkenberg, får tipset även i år. I alla fall om experterna får bestämma.

Experterna i det här fallet är journalister på landets ledande tidningar, radio, TV, webbsajter, tränare, sportchefer och utvalda spelare i de allsvenska klubbarna, företrädare för Föreningen Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet, partners och leverantörer till de båda, samt domaransvariga – sammanlagt 190 personer.

Alla närvarade de på Allsvenskans upptaktsträff på Scandic Infra City, strax norr om Stockholm, 23 mars.

Nästan hälften tror på MFF
Tipsen i Malmö FF:s favör är förkrossande: nästan hälften av de närvarande (48 procent) tror att MFF vinner SM-guld – i så fall klubbens tredje raka. Tvåan i omröstningen, IFK Göteborg, fick 16 procent av rösterna.

Falkenberg och nykomlingen GIF Sundsvall fick tipsen som hetaste nedflyttningskandidaterna.

Om förtroendet för MFF i Allsvenskan är himmelshögt, är det sämre ställt med förtroendet för att laget ska ta sig till gruppspelet i Champions League igen. Endast 30 procent tror att så blir fallet, medan 70 procent inte tror det.

Betydligt jämnare är det om vem som blir vinnare av skytteligan 2015. Lasse Vibe, IFK Göteborg, får de flestas tips, med knapp marginal före Markus Rosenberg (16 procent för Vibe och 15 procent för Rosenberg).

Eventuell flytt påverkar
Svenska Spel tror dock tvärtom, också det med liten marginal. Fem gånger pengarna tillbaka på Rosenberg och sex gånger pengarna på Vibe.

– Det beror på att vi tror att Vibe flyttar utomlands i sommar.  Det blir dock sällan den som är förhandsfavorit som vinner. Vibe var exempelvis inte bland de 35 namn vi hade som skytteligavinnare inför förra säsongen, berättar Henrik Modén, oddssättare på Svenska Spel som också hade Malmö FF som överlägsen favorit till att vinna SM-guldet.

– Senast vi hade en så oddsmässigt överlägsen favorit var 1997, IFK Göteborg. Då vann Halmstad BK Allsvenskan…

Blåvitt tippas bli cupmästare
Frågan ställdes också om vilken match som är Allsvenskans största.  Derbyt AIK-Djurgården fick flest röster, följt av derbyt AIK-Hammarby.

C More-duon Jonas Dahlquist och Jon Persson ledde upptaktsträffen från scenen och passade på att fråga vem som vinner finalen av Svenska Cupen den 17 maj. IFK Göteborg fick flest röster, 55 procent mot Örebros 45 procent.

Nytt för i år i Svenska Cupen är att ett lag får hemmaplan, för att öka publikintresset. Lottning ägde rum på scenen och Lars-Christer Olsson, ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll, drog lotten med namnet ”IFK Göteborg”. Därmed kan GotEvent börja planera för final på Norges nationaldag, vilket fick Blåvitts nye tränare Jörgen Lennartsson att fälla följande kommentar:

– Sportsligt är det kanske inte helt rättvist, men det är säkert bra publik- och marknadsmässigt med ett hemmalag och därmed ett lag som har fördel av att spela på sin hemmaarena.

Fler finalarenor
Örebro SK:s tränare Alexander Axén har en egen lösning på ”problemet”:

– Det vore bättre med tre arenor i tre olika regioner, så väljer man den arena finallagen har närmast till. Vi möter Häcken i Allsvenskan på Gamla Ullevi en vecka före finalen, så jag tycker att vi har en liten fördel av att finalen spelas på Gamla Ullevi.

Så, nu vet vi var ÖSK:s positiva sätt att spela fotboll på kommer ifrån!

Enligt Karl-Erik Nilsson, som nyligen valdes om till ordförande i Svenska Fotbollförbundet på en tid av ett år, berättade att Allsvenskan är den liga i Europa som har flest egna produkter, 38,9 procent. Det tolkar den före detta elitdomaren Nilsson som ett tydligt tecken på att ”den svenska modellen” med samarbete över gränserna fungerar.

Bättre och bättre år för år
Därefter kastade Karl-Erik Nilsson sig i taxi till Arlanda för destination Zürich och Uefa-kongress. Detta efter en helg med årsmöte för Elitfotboll Dam, Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet.

Nyinvald i Svenska Fotbollförbundets styrelse är Lars-Christer Olsson. Han har varit med sedan upptaktsträffarna för Allsvenskan och Superettan startade, i mitten av 90-talet, och längre ändå.

– Jag tycker upptaktsträffarna har blivit bättre och bättre. Alla är verkligen i startblocken. Det ökade mediaintresset har gjort att både spelare och tränare har fått träna på att uttala sig i media i skarpt läge, vilket märktes på upptaktsträffen 2015. Det finns en öppenhet och en säkerhet i uttalandena som det inte fanns för några år sedan. Det kändes också som att vår idé att sära på spelare och ledare, och låta dem uttala sig var för sig, föll väl ut.

Fotnot: C More sänder alla 240 matcherna i Allsvenskan. Hasse Backe, Jens Fjellström och Lasse Granqvist är grundtrion som ska lotsa oss genom säsongen.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation