Hallå där, Håkan Jeppsson, ordförande i Malmö FF: vad betyder avancemanget till Champions League för Malmö FF?

 

– Det här är stort! Det är lätt att tänka ekonomi, men jag väljer att tänka sportsligt. Det är ett kvitto på att vår långsiktiga strategi – att satsa på spelare ur de egna leden tillsammans med några färdiga inköpta spetsspelare – är rätt. Dessutom innebär det att vi är på god väg att nå vårt mål: att bli bäst i Norden.

 

– Sist men inte minst är det stort för hela staden Malmö. Framgången har en sammanhållande effekt. Du anar inte hur många som kom fram på stan efter första matchen mot Salzburg och ville snacka fotboll, eller bara önska ”lycka till!” inför returmötet hemma. Helt underbart!

 

Vad betyder framgången för svensk fotboll i allmänhet och svensk elitfotboll i synnerhet?

– Jag tror att den är oerhört viktig. Jag anser att vi har varit onödigt negativa om standarden på vår fotboll sedan ett par år tillbaka, så det behövdes en framgång.

 

Det pratas om 150-200 miljoner extra tack vare avancemanget. Vad ska ni göra med alla pengar?

– Ingen aning! Vi har i alla fall inte planerat att köpa in nya spelare. Vi följer vår strategi som jag nämnde förut, det vill säga att investera i vår ungdomsakademi. Möjligtvis innebär det deltagande i fler ungdomsturneringar, fler steg 4-utbildade tränare och fler anställda i organisationen. Dessutom har vi sedan tidigare investerat 700 miljoner kronor i en egen arena, Swedbank Stadion. Den behöver underhållas, och det kostar pengar.

 

Innebär de här pengarna att det blir ett glapp mellan MFF och övriga allsvenska klubbar – och i så fall vad kan det få för konsekvenser?

– Vi i MFF har länge propagerat för att det ska vara ett glapp! Inte så att vi vill ha en ojämn liga – det gynnar ingen – men vi tror att det är bra att några föreningar har möjlighet att bli starkare, hävda sig i Europa och därmed visa vägen och inspirera de övriga. Se bara på IFK Göteborgs storhetstid i början av 80-talet. Den hade många positiva effekter på svensk fotboll i stort.

 

Vad är den främsta lärdomen av Europa-äventyret så här långt?

– Sportsligt att det är ett högre tempo och tuffare fysiskt spel i Europa än hemma i Allsvenskan, och att det inte handlar om antingen Allsvenskan eller spel i Europa – det handlar om både och. Du måste klara av allt på en gång. I övrigt är det viktigt att det administrativa och organisatoriska runt omkring matcharrangemangen fungerar. Bara att exempelvis hantera alla Uefa-krav, och allt runt omkring dessa matcher, kräver sitt vill jag lova.

 

Vad betyder MFF:s framgång för att göra Allsvenskan till Nordens bästa liga?

– Oerhört mycket! Om vi inte kommer ut i Europa och får mäta våra krafter mot andra kommer vi inte heller att kunna utveckla Allsvenskan. Se bara på Rosenborg BK och FC Köpenhamn, vad viktiga deras tidigare framgångar i Europa var för utvecklingen av deras respektive ligor.

 

Slutligen: Hur nöjd är du med lottningen – och det faktum att ni får möta Atlético Madrid, Juventus och Olympiakos?

– Det blir fantastiska matcher att se fram emot. Ska man önska något så är det att vi hade fått någon av de största klubbarna, såsom Real Madrid, Barcelona, Bayern München eller något engelskt lag – eller varför inte PSG med Zlatan? Tänk vilken upplevelse det hade varit! Nu får vi sikta in oss på att i första hand knäcka Olympiakos.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Malmö FF