Det kom ett mejl till Svensk Elitfotboll från Josefin Lejdebo, mamma till Noel, 8 år, som på sin 2-årsdag fick diagnosen leukemi. I dag är han friskförklarad. Noel fick se matchen Örebro SK-IFK Norrköping med mormor och bonusmorfar, och träffa spelarna under Min Fotbollsdag, en del av arrangemanget Veckans Match.

 

Här är mamma Josefins berättelse om dagen, och vad den betytt för familjen Lejdebo:

 

”När vår Noel var 2 år (ja, faktiskt på hans 2-årsdag!) fick han diagnosen ALL. Akut Lymfatisk Leukemi. Cancer – som en blixt från en klar himmel!

 

Hela vår värld rasade samman fullständigt! Overkligt och så fruktansvärt chockerande hemskt. Så liten. Hur kan det hända?! I sin värsta mardröm tror man inte att det händer sitt eget barn, inte oss.

 

Behandlingen var lång, 2,5 år, och väldigt intensiv. Vi var hemma båda två, Noels pappa och jag, från dag 1 tills dess att Noel smått kunde börja dagis igen, cirka två år efter diagnosen. Inget annat var viktigt från start, han skulle bli frisk! Det fanns inget annat! Vi ville inte missa en dag i hans liv och nu var vi så fokuserade på livet, på vårt sjuka barn, att allt annat fick sättas på paus. På obestämd tid.

 

Cellgifter, sjukhusnätter som ofta blev till veckor, isolering från vänner och familj, sondmatning, operationer och biverkningar av medicinen. Att vid minsta feber veta att man måste åka in till sjukhuset var en pärs, man var alltid på helspänn med en oro som inte går att beskriva i ord. Den gnagde sönder oss, inifrån och ut. Dag som natt. Herregud. Skulle han klara det här? 

 

Noel svarade tidigt bra på behandlingen och läkarna var positiva till utvecklingen. Men ändå hörde man rösten i huvudet; ”10 % överlever inte detta”. Vi hade ju redan dragit nitlotten i att han fick cancer. 

 

I december 2010 åt Noel sin sista cellgiftstablett. Total lycka! Och förra året, våren 2013, blev Noel friskförklarad. fem är efter diagnosen. Cancern är borta! Vi gjorde det!

 

Nu går vi på två läkarbesök om året på sjukhuset, lämnar blodprov och undersöker kroppen efter eventuella biverkningar av behandlingen. Hittills ser allt bara bra ut och det är en pigg, fotbollstokig liten kille vi nu har här hemma. Ingen kan förstå eller se på Noel vad han gått igenom. Ingen är lyckligare än vi!

 

Noel fick chansen att gå på Örebro SK-IFK Norrköping den 6 juli, i det som kallas Min Fotbollsdag i Veckans Match. Med sig hade han sin mormor Yvonne och bonusmorfar Per. Det var en glad trio som fick äran att gå på matchen! 

 

Noel berättade att han blev så väl omhändertagen, att han fick VIP-kort som han så stolt hade runt halsen. Noel blev guidad hela dagen av en man som kallades ”Stålis”. Han fick en ÖSK-tröja med allas autografer och på ryggen var den tryckt med Noels namn.

 

Han hade fri tillgång till kiosken och fick vara med på planen före match och värma upp med laget. Det var ju bara så spännande! Mormor och bonusmorfar satt på läktaren och blev servade med mat och bra platser, allt medan Noel tillsammans med Stålis, hängde med laget. Noel fick en väska med massor av fotbollsprylar, och höjden av lycka var nog att han dessutom fick målgörarens fotbollsskor efter matchen, Marcus Pode. Något att spara och växa i!

 

Hela dagen var så bra uppstyrd, Noel var avslappnad men pirrig av lycka, alla var så snälla mot honom. Han frågade oss efteråt; ”Det var så kul! Varför får jag allt det här? Varför just jag?”

 

“För att du är en hjälte!” svarade vi och fortsatte: “En speciell liten cancerhjälte, och det kommer du alltid att vara. i allas ögon. Vår egna lirare – vår krigare!”

fotbollsdag 2

 

Faktaruta Min Fotbollsdag

 

Vad: Ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll, klubbarna i Allsvenskan och Superettan, samt Barncancerfonden.

Varför: Ge en familj där barn drabbats av cancer en fotbollsupplevelse utöver det vanliga, och skapa ett minne för livet som förhoppningsvis ger mer energi till en tuff vardag.

Var: På tolv av de 32 Veckans Match-arrangemang som genomförts på 27 orter där det spelas fotboll i Allsvenskan och Superettan: Kalmar FF, BK Häcken, Jönköping Södra IF, Örebro SK, AIK, Helsingborgs IF, Malmö FF, Hammarby IF, Djurgården IF, Åtvidaberg FF, IFK Norrköping samt IFK Göteborg.

Tid: Från 24 maj till 28 september.

Upplägg: Familjerna har blivit inbjudna till sitt favoritlag för att vara med under matchdagen – från matchvärmning, lunch, taktikgenomgång och uppvärmning. Familjen har fått möjlighet att möta sina idoler och se sitt favoritlag spela.

Fakta om barncancer: 300 unga drabbas av cancer varje år. 80 procent räddas. Målet är att utrota cancer bland barn och ungdomar. Läs mer på:

Barncancerfonden.se

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Familj privat