Truppen till U21-EM i Tjeckien domineras av spelare tillhörande Tipselit. Samtliga spelare förutom två kommer från projektet som är utvecklat för att stärka den svenska fotbollen med fokus på att utveckla ungdomsspelare.
– Det säger väl allt om betydelsen av Tipselit. Den absoluta majoriteten med några få undantag går igenom Tipselitverksamheten, säger Stefan Lundin Sportdirektör på Svensk Elitfotboll och Projektledare på Tipselit.

 Den svenska truppen till U21-EM i Tjeckien innehåller 23 spelare varav 21 är skolade i svenska Tipselitklubbar. Endast Abdul Khalili och Isaac Kiese Thelin står utanför projektet medan resterande spelare har tillhört en av våra elitklubbars akademier. Malmö och Elfsborg är de klubbar som har med flest Tipselitspelare i U21-truppen, vardera tre stycken.

– Det här ökar Tipselits betydelse av att forma spelare till att ingå i en elitverksamhet och till att fler ser detta som en framgångsfaktor, menar Stefan Lundin.

Tipselit är ett projekt som SEF driver i samarbete med Svenska Spel och med syftet att utveckla svensk fotboll. Fokus ligger på talangutveckling och varje spelare måste, mellan åldern 12-19, ha tillhört en klubbs akademi under minst en säsong för att klubben ska få tillgodoräkna sig spelaren som en Tipselitspelare. Det gör att spelare som flyttar utomlands tidigare eller spelare som köps in direkt till en klubbs A-lag inte är Tipselitspelare.

Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan är anslutna till Tipselit och numera har även klubbarna i Division ett och två möjligheten att delta. Svenska spel bidrar med pengar som gör att klubbarna kan anställa ungdomstränare på heltid samt att satsa på sin akademi fullt ut. Varje klubb som deltar i Tipselit bedöms efter en certifieringsmodell som är lika för alla föreningar. Endast aktiva spelare räknas och klubben får poäng för antalet spelare de har som tillhör Tipselit samt för de antal år spelaren gör eller har gjort i föreningen.

Stefan Lundin menar att det framöver kommer bli allt vanligare att fler spelare utvecklas via Tipselit.

– Jag tror att allt fler spelare kommer att gå genom akademierna. Allt färre spelare kommer att gå från mindre klubbar in i landslagsverksamheten. Den utvecklingen bevisas av uttagningen av den här U21-truppen. Vi ser samma utveckling även på Halmstadslägret, att allt fler spelarna kommer från de största klubbarna.

Just nu är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit. Certifieringen uppdateras en gång per år och siffrorna är därför från 2014 års säsong. 240 av Tipselitspelarna spelar i dag i Allsvenskan och 234 i Superettan. 152 Tipselitspelare håller till i utlandet på någon nivå och 107 inom lägre divisioner i Sverige.

Totalt, av dagens aktiva spelare, har Tipselit bidragit med 143 A-landslagsspelare, varav 62 av dessa har spelar tävlingslandskamper. 18 spelare har spelat i U21-landslaget som högst. Av landslagsspelarna så är det 18 som spelar i andra landslag än det svenska.

Den klubb som i dag har fostrat flest Tipselitspelare är Brommapojkarna med 57 aktiva spelare.

Svensk fotboll har lobbat för att de vill att talangerna ska stanna länge i Sverige, för att få speltid och utvecklas färdigt på hemmaplan. Det stärker den svenska ligan och möjligheterna för spelaren att lyckas utomlands ökar. Rent ekonomiskt är det svårt att konkurrera med de stora europeiska ligorna och lagen men kvalitetsmässigt kan det framöver finnas en chans att locka talangerna att stanna, om Tipselit fortsätter vara framgångsrikt.

– Vi vinner lite mark på olika sätt att spelarna stannar längre. Jag tror att några klubbar i Sverige har möjlighet att få talangerna att stanna lite längre i framtiden men det är svårt att veta. Vi ska ta ytterligare ett steg i akademiverksamheten och utveckla detta, menar Stefan Lundin.

Sverige inleder U21-EM med match mot Italien i Olomouc den 18 juni. England och Portugal är övriga lag i gruppen.

Mer info på tipselit.se

Truppen med nuvarande lag och Tipselitlag:

Målvakter: Lag: Tipselitlag:
Patrik Carlgren AIK IK Brage
Jacob Rinne Örebro BK Forward
Andreas Linde Molde Helsingborgs IF
Försvarare:
Emil Krafth Helsingborg Östers IF
Alexander Milosevic Besiktas Vasalunds IF
Filip Helander Malmö Malmö FF
Ludwig Augustinsson Köpenhamn IF Brommapojkarna
Joseph Baffo Halmstad IFK Värnamo
Sebastian Holmén Elfsborg IF Elfsborg
Pa Konate Malmö Malmö FF
Mittfältare:
Robin Quaison Palermo AIK
Oscar Hiljemark PSV Eindhoven IF Elfsborg
Oscar Lewicki Malmö Malmö FF/BK Häcken
Abdul Khalili, Mersin
Simon Gustafsson Häcken BK Häcken
Kristoffer Olsson Midtjylland IFK Norrköping
Simon Tibbling Groningen IF Brommapojkarna/Djurgårdens IF
Sam Larsson Heerenveen IFK Göteborg
Arber Zeneli Elfsborg IF Elfsborg
Anfallare:
Isaac Kiese Thelin Bordeaux
John Guidetti Manchester City IF Brommapojkarna
Branimir Hrgota Borussia Mönchengladbach Jönköpings Södra IF
Mikael Ishak Randers Assyriska FF

Robert Johansson
Foto: Bildbyrån