På fredag 11 december träffar Håkan Sjöstrand (SvFF), Tomas Hoszek (EFD) och Mats Enquist (SEF) idrottsminister Amanda Lind och representanter för Folkhälsomyndigheten. På agendan står diskussion kring förutsättningar för publik på fotbollsmatcher.

Inför mötet har SvFF, i samråd med SEF och EFD, författat ett brev där fotbollens organisationer ger sin syn på publikfrågan – hur fotbollen har agerat hittills under pandemin, men framför allt hur en ansvarfull successiv återgång till publik på läktarna kan se ut.

– Vi är väl medvetna om det besvärliga läget vi befinner oss i. Samtidigt är det viktigt att vi kan föra en konstruktiv dialog om hur vi på ett smittsäkert sätt ska kunna välkomna publiken tillbaka till våra matcher igen. Genom hela pandemin har fotbollen visat att man klarar av att ta det ansvar som krävs, och vi kan på goda grunder påstå att fotbollen inte har bidragit till smittspridningen. Tvärtom har våra föreningar, under en svår tid, främjat folkhälsan samt skapat engagemang, samhörighet och framtidstro bland landets fotbollssupportrar, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll:

– Vi har visat att vi på ett framgångsrikt sätt kan ta ett stort ansvar för våra matcher. Nu behöver vi få chansen att få upp dialogen och visa hur vi kan ta samma ansvar för en säker läktarmiljö. Vi och våra supportrar har ställts vid sidan av det förtroende som givits resten av samhället, det behöver ändras.

Tomas Hoszek, generalsekreterare Elitfotboll Dam:

– Med begränsade medel har damelitfotbollen gjort allt som går för att smittsäkra våra matcher. Det kommer vi att fortsätta med så länge det behövs. Samtidigt är vi övertygade om, utifrån de erfarenheter vi har samlat på oss, att det går att hitta säkra lösningar som gör det möjligt att spela med publik på läktarna – det skulle betyda oerhört mycket för klubbarna. Vi hoppas mycket på att de fortsatta samtalen.

Läs brevet i sin helhet här.