Under hösten väntar återigen spel i UEFA Youth League för Malmö FF. Och i den första omgången, med start på svensk mark den 4 oktober, ställs laget mot HJK Helsingfors.

UEFA Youth League är juniorfotbollens motsvarighet till Champions League och innehåller 64 lag, varav hälften är de klubbar som också deltar i huvudturneringen UEFA Champions League.

Övriga 32 går in i det som kallas för “domestic champions path” och består, som namnet antyder, av de lag som tog hem ligatiteln på P17-nivå under den senaste säsongen. Där ingår Malmö FF, som besegrade Hammarby på straffar i vinterns final.

Lottningen till årets kvalspel skedde i schweiziska Nyon på tisdagen, och där stod det klart att MFF stöter på finländska HJK Helsingfors i den första kvalomgången.

Vid seger i det dubbelmötet hamnar man i en ny utslagsomgång, och vinnaren där ställs mot tvåorna från “Champions League path”-grupperna. Blir det seger även där så har man plötsligt kvalificerat sig för åttondelsfinal i huvudturneringen. Men det är förstås en senare fråga.

Först väntar spel på hemmaplan för Malmö FF den 4 oktober. Returen i Finland är preliminärt satt till den 25 oktober.

Segraren i mötet mellan MFF och Helsingfors ställs mot antingen polska Lech Poznan eller franska Nantes i nästa omgång.

Regerande mästare i UEFA Youth League är nederländska AZ Alkmaar.