Vi har just haft några viktiga dagar för svensk elitfotboll.

Först hade vi ett av våra traditionella medlemsmöten där alla klubbarna i Allsvenskan och Superettan träffas för att diskutera viktiga frågor och ta gemensamma beslut om det som skall gälla och genomföras på liganivå. Ett traditionellt medlemsmöte – men med allt annat än traditionella frågor.

Vid mötet tog vi en del mycket angelägna beslut för elitfotbollens gemensamma framtid och vi stärkte banden ytterligare mellan alla våra medlemsklubbar. Fokus kom att ligga på att tillsammans skapa nya gemensamma värden, och där alla enskilda klubbintressen för en stund lades åt sidan. Detta ger oss kraft att verkligen driva de gemensamma frågorna och möjligheter att realisera våra ambitiösa planer i visionen NBL17, Nordens bästa liga 2017.

Ingen kunde sedan ha regisserat en bättre avslutning på mötet än den som Malmö FF gav oss samma kväll, genom att kvalificera sig till gruppspelet i Champions League. Det är första gången på 14 år som en svensk klubb klarar den bedriften och det betyder ofantligt mycket för svensk fotboll.

Malmö FF:s framgångar kommer att sporra alla andra föreningar i sina satsningar och de har visat att vi kan och att Allsvenskan håller bra klass som blir ännu bättre ju fler internationella framgångar vi får. Det har spekulerats i om en klubb skulle bli dominerande också i Sverige genom att lyckas ta sig ut i Europa. De som argumenterar så har liten kunskap om hur det faktiskt går till att driva en professionell klubb i en av Europas jämnaste ligor. Vi har fler klubbar som kan göra samma sak som Malmö FF och de kommer säkert att utnyttja möjligheterna att ta upp konkurrensen redan under höstens avslutning.

Det kunde blivit ”jackpot” om IF Elfsborg hade haft minsta tur i sin kvalmatch till Europa league. En frispark i stolpen byttes mot ett oturligt mål i fel kasse tre minuter in på stopptiden. Vi lider med IF Elfsborg. Men vi visar att svensk elitfotboll kan! Genom kloka klubbledningar och skickliga tränare kan vi slåss mot de stora och nå den Europeiska fotbollens finrum.

För oss är det nu viktigt att fortsätta arbeta på den inslagna vägen. Göra gemensamma investeringar i utvecklingen av den svenska elitfotbollen och skapa våra egna förutsättningar för att stärka vår position som den ledande elitidrotten i Sverige, den bästa ligan i Norden och det land som varje år kan ta plats i de stora internationella fotbollsturneringarna.

 

Lars-Christer Olsson

Ordförande i Svensk Elitfotboll