En rad fina initiativ från svenska elitklubbar på sistone har visat att fotbollen gör skillnad i samhället.
– Barnen blev så glada, säger Martin Rauschenberg om ett besök som Gefle gjorde på barnklinik, och det finns fler exempel.

AIK:s initiativ en saknad generation fick stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. I samband med inmarschen till matchen mot Gefle så fick några av klubbens äldsta medlemmar gå in tillsammans med spelarna i stället för barn som maskotar. Publiken på Friends arena gav stående ovationer och klubben har hyllats efter intiativet.

– Vår familjeläktare har länge varit Sveriges största och är oerhört viktig för att bjuda in barn och ungdomar till AIK, men vi får aldrig glömma bort den generation som gjort oss till vad vi är i dag. Just därför känns det här initiativet självklart, säger Mikael Ahlerup, VD i AIK till egna klubbens hemsida.

På andra sidan Stockholm jobbar Hammarby mot mobbning. Det hela började med att supportrar till klubben uppmärksammade ett fall av mobbning och där efter började en insamling på egen hand för att stötta pojken och arbetet mot mobbning i stort. Fler supportrar och sponsorer och Hammarby fotboll själva ställde upp på insamlingen och till hemmamatchen mot BK Häcken så skänker Hammarby fem kronor per åskådare till arbetet mot mobbning. Pojken som utsatts för mobbningen kommer finnas på plats och se matchen som inbjuden gäst.

– Det är härligt att se engagemanget som Hammarby och deras supportrar visar i kampen mot mobbning. Deras stöd gör att vi kan skapa en trygg uppväxt för ännu fler barn och unga, fri från mobbning och diskriminering, säger Johan Rahm på antimobbningsorganisationen Friends till Hammarbys hemsida.

Samma kille fick också besök på skolan av Jönköpings Södras Tommy Thelin som även han uppmärksammat fallet. Thelin träffade pojken på hans skola över en lunch och skänkte även sin matchtröja till honom.

– På något sätt blir man mer engagerad när man får egna barn och jag blev så förbannad när jag läste det här, säger Thelin till Jönköpings-Posten.

I Gävle besökte spelarna i Gefle IF nyligen barnkliniken på sjukhuset i staden. Spelarna lärde ut finter och spelade spel med barnen. Till barnens stora glädje fick de också matchtröjor och biljetter av spelarna.

– Det värmer hur glada barnen blir så det är jättebra. De verkligen skiner upp, säger Jens Portin till klubbens hemsida.

– De uppskattar när vi är här så det är roligt. Det är en liten grej för oss men det är stort för dem, tillägger Jesper Florén.

De här initiativen är bara några vad klubbarna i Allsvenskan och Superettan dagligen genomför för att göra samhället lite bättre. Vi har samlat några av initiativen på respektive ligasida.

Läs mer om vad klubbarna gör mer kontinuerligt.
Samhällsengagemang i Allsvenskan
Samhällsengagemang i Superettan

Robert Johansson /FOTO: Bildbyrån