IK Sirius, Hammarby IF och Malmö FF lockade tillsammans nära 200 unga arbetslösa under sina Karriärdagar under hösten. Målsättningen är att så många som möjligt ska hamna i sysselsättning.
– Vi vet att flera har varit på intervjuer och att några har varit på träffar för praktik, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Totalt investerade 70 företagsrepresentanter från 27 olika företag 490 timmar på Karriärdagarna under november och december. 193 arbetssökande ungdomar deltog på dessa dagar. Flertalet har redan varit på anställningsintervjuer och en del har också varit på träffar för praktik. Malmö FF har sedan 2015 anordnat åtta Karriärdagar och inom sin Karriärakademi skapat sysselsättning åt runt 200 ungdomar.

– Vi vet ännu inte hur många av höstens ungdomar som hamnar i sysselsättning men vi kan redan nu säga att många har utökat sitt professionella nätverk, och bara det är värdefullt, säger Karin Heri.

Karriärdagen är ursprungligen ett initiativ från Malmö FF där klubben samlar unga arbetslösa långt utanför arbetsmarknaden och flera av klubbens partners för en dag tillsammans. Först genom en arbetsmässa där arbetslösa och företagare presenterar sig för varandra, och sedan genom en fotbollsturnering med mixade lag där alla spelar fotboll på lika villkor.

Arbetslösa och företagare under IK Sirius jobbmässan i samband med klubbens första Karriärdag

Arbetslösa och företagare under IK Sirius jobbmässan i samband med klubbens första Karriärdag

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen i en nationell avsiktsförklaring där syftet är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan med fotbollen som verktyg ska lyckas nå ungdomar långt utanför arbetsmarknaden och sätta dem i sysselsättning. Som inspirations fanns Malmö FF:s arbete med Karriärdagen och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans.

Under 2018 hoppade tio klubbar på tåget genom att ingå i egna lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling, och i vissa fall också kommun. Två av dessa, IK Sirius och Hammarby IF, har precis som Malmö FF valt att göra egna Karriärdagar.

– Måluppfyllelsen ligger på 200% och vi täcker in hela Sverige, från Trelleborg i söder och till Sundsvall i norr, säger Karin Heri och fortsätter.

– Klubbarna har olika typer av innehåll i sina överenskommelser men alla är lika viktiga. Den gemensamma nämnaren är att göra gott och att ge tillbaka till sitt närområde. Klubben och Arbetsförmedlingen verkar utifrån den lokala kontexten. Inte bara genom Karriärdagar utan även exempelvis genom Extratjänster i Sundsvall, Yrkesmatchen i Örebro eller genom Öster i Samhället.

Arbetslösa och företagare värmer upp inför fotbollsmatcherna under Malmö FF:s Karriärdag

Arbetslösa och företagare värmer upp inför fotbollsmatcherna under Malmö FF:s Karriärdag

Karriärdagarna hösten 2018:
Malmö FF: 86 ungdomar 42% tjejer (36) och 58% killar (50)
IK Sirius: 25 ungdomar 16% tjejer (4) och 84% ( 21) killar
Hammarby IF: 82 ungdomar 16% (13) och 84% (69) killar  

Fakta överenskommelsen med Arbetsförmedlingen:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och under våren blev GIF Sundsvall den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och nu alltså Kalmar FF hoppat på tåget och 2018 års mål blev med råge uppfyllt.