Den första mötesdagen av den tredje upplagan av Nätverksarenan inleddes med att Jan Karlsson, Försäljningsdirektör från Svensk Elitfotboll hälsade välkommen till Milano. Carlos Esterling och Mikael Bergsten från EY presenterade sig och hälsade välkommen till EY:s kontor i Milano.
Där efter följde en så kallad Popcorn-presentation där deltagarna fick presentera sig själva och dela med sig av sina förväntningar på Nätverksarenan.
Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist var dagens förste talare. Mats berättade vilka Svensk Elitfotboll (SEF) är och vad SEF faktiskt gör.
Mats Enquist presenterade SEF:s förändringresa från 2008 och framåt, där elitfotbollen har gått från att ha ett skamfilat rykte och en publikkris, till framtagandet av planen med Nordens Bästa Liga (NBL) och dagens höjda image för Allsvenskan och Superettan.
Mats visade också SEF:s fortsatta arbete från 2020 och framåt, med bland annat en ökande digitalisering.
Nästa talare var den före detta fotbollsjournalisten och Italienkännaren Kristina Kappelin.
Kristinas tema var ”Makten, fotbollen och politiken i Italien”.
Åhörarna fick under 40 minuter lära sig mer om den italienska fotbollskulturen och om det italienska fotbollstokiga samhället – samt hur dessa hör ihop.
– Fotboll och mat är de enda samtalsämnena som funkar överallt, säger Kristina.
Kristina berättade också om den italienska fotbollens problem med sviktande publiksiffror och om damfotbollens frammarsch i landet.
Efter lunch var det Ylva Thörn, Landshövding i Dalarnas Län tur att prata inför gruppen på temat ”Idrottslänet Dalarna för samhällsutvecklingen”.
– Vi på Länsstyrelsen har ett stort ansvar att de beslut som tas verkställs i våra län. Vi vill främja regional utveckling i våra län, säger Ylva Thörn.
Mycket av Länsstyrelsens roll är att främja regional tillväxt, att få ett län där man vill bo, leva och verka. Idrotten är ett viktigt verktyg för detta. Viktigt för inkludering. Länsstyrelsen i Dalarna jobbar för att alla som vill ska få röra på sig.
– Man måste ha en bra bredd för att få en elit.
Länsstyrelsen i Dalarna har en samverkan med idrotten för att utnyttja det positiva som kommer ut från idrotten och för att få en positiv samhällsutveckling.
Dagens siste föredragshållare, Martin Carlsson-Wall, Handelshögskolan föreläste om ”Sport som dörröppnare för bättre affärer”.
– Sverige är ett litet land. Vad kan vi göra maximalt med de resurser vi har?, säger Martin Carlsson-Wall.
Handelshögskolan studerar bland annat organisation och hur man kan optimera sina förutsättningar. De tror stenhårt på att nästa grej för svensk idrott är att göra satsningar på kontoren och klubbarnas personal.
– När tar klubbens personal och bidrar lika mycket som spelarna att laget vinner?
Det finns en stor kraft i idrotten. Sport påverkar affärer positivt för att det blir upplevelser som man kommer ihåg. Både när man vinner och förlorar.
Nyckelfrågan för både liga och klubbar är:
– Hur få högre intäkter utan att skada den supporterdrivna sidan?
För att ta nästa steg så måste man få in mer kapital. Ingen av de största svenska börsnoterade företagen finns idag inom fotbollen. En viktig sak för att attrahera den typen av företagen är att jobba med hållbarhet. De kraven ställer de stora företagen idag. Det är en väg in på a-listan.
Martin pratade också mycket om en prestationskultur både på och utanför plan och att klubbarna måste genomgå en utvecklingsresa.
– Våga vara annorlunda, gå er egen väg.