Den tre dagar långa Allsvenska tränarträffen i Abu Dhabi avslutades i och med Sverige – Estland och det var nöjda herrar som nu återvänder hem till sina klubbar.
– Det är kul att få träffa kollegorna i Allsvenskan, se hur de jobbar och ta del av deras erfarenheter, säger Jimmy Thelin, tränare i nykomlingen Jönköpings Södra.

Det var ett komprimerat program för deltagarna. Utöver Sverige – Estland och de svenska lagets träningar så bestod dagarna av föreläsningar. Bland annat diskuterades interna frågor men det fanns också tid för föreläsningar där tränarna själva pratade om sina erfarenheter.

Svenska Fotbollförbundets ledning samt två högsta förbundskaptener medverkade också och de berättade om hur landslaget tänker och tycker samtidigt som aktuella frågor diskuterades. Klubbtränarna var nöjda med konceptet.
– Det är andra året vi har det här upplägget. Tidpunkten är optimal. Alla står i startgroparna och är motiverade för allting. Det är bra att koppla samman träffen med landslagsledningen. Det är en bra stämning och en öppen diskussion. Alla bjuder på sig själva. Det är en bra blandning i programmet, en bra bredd av ämnen. Det är en styrka att vi hinner avverka så mycket, säger Peter Gerhardsson, tränare i BK Häcken.

– Jag har inte träffat många innan och det är värdefullt att få göra det. Det är kul att få träffa kollegorna i Allsvenskan och se hur de jobbar och ta del av deras erfarenheter. Likaså med landslagsledningen och få en dialog med dem, fortsätter Jimmy Thelin.

Svenska Fotbollförbundets Generalsekreterare Håkan Sjöstrand håller med.
– Jag sätter stort värde på konferensen. Dialogen vi har är viktig för svensk fotboll i stort. Dialogen är tight och bra och innehållet och agendan är berikande. Vi är unika att vi har det forumet, att tränarna delger till varandra, menar Sjöstrand.

Samtliga Allsvenska klubbar förutom AIK och Östersund hade representanter på plats i Abu Dhabi för att ta del av konferensen. De båda uteblivna tränarna hade själva valt att tacka nej samtidigt som klubben inte skickade annan representant.

Tränarna åker nu hem till respektive lag och förbereder sig för säsongen 2016.

Robert Johansson