Det har snart gått en månad sedan kvalmatcherna mot Assyriska FF då Norrby IF vann dubbelmötet med 4-2. Norrby IF gör sig redo för att kliva in i Superettan, som den 52:a klubben i seriens historia.
– Vi måste bli bättre på allt. Vi har varit en ideell förening och allt måste bli proffsigare, förklarar tillträdande Klubbchef John Östby för Superettan.se

Berättelsen om Norrby IF är också berättelsen om Sverige. Den forna storklubben, skapad av arbetare i utkanten av Borås. Stadsdelen som kallas problemområde där de socioekonomiska förutsättningarna inte talar om en växande plats.
– Stadsdelen Norrby är ett område i Borås som bara kantats av svarta rubriker och att nu kunna förknippas med något positivt betyder oerhört mycket. Det är inte bara skit som kommer från Sveriges förorter, det kommer bra saker också, förklarar Östby.

Norrby IF har drygt 200 ungdomar i sin ungdomsverksamhet och håller till på en enda plan i utkanten av Borås. För att ungdomarna ska få sin träning är planen indelad i fyra. John Östby berättar att klubben jobbar mycket för att skapa en positiv bild av stadsdelen Norrby, genom att stå för bra saker i föreningens arbete.
– Vi har infört ett uppförandekontrakt för alla ungdomar i Norrby IF. Ska man spela i Norrby IF ska man sköta sig i skolan, på fritiden, på fotbollsplanen. Förhoppningsvis kan det sprida sig och våra spelare kan vara ambassadörer för den goda andan från Norrby IF.

Spelare från a-truppen gör ofta besök i stadsdelen Norrby. Foto: Norrby IF

Spelare från a-truppen gör ofta besök i stadsdelen Norrby. Foto: Norrby IF

Från ideell till proffs
Berättelsen om Norrby IF anno 2016 är berättelsen om laget som kom samman. Som reste sig från smällar och tuffa tider. Där sportchefen jobbar helt ideellt och spelartruppen består av spelare som ratats på andra platser, i andra lag. Borås lillebror är tillbaka i den svenska elitfotbollen. Norrby IF har tagit det största klivet på länge.
– Norrby har varit en helt ideell förening där alla fått dra sitt strå till stacken, oavsett föräldrar, styrelse så har alla bidragit. Nu får jag ansvar för att styra upp struktur och organisation så att vi kommer in i svensk elitfotboll

Längst fram ställer sig alltså John Östby. 2014 gick hans kontrakt som spelare med Norrby IF ut efter tre år. Tranåssonen hade dessförinnan hunnit spela både i Jönköpings Södra som junior, i norska division två och även i Division sex med moderklubben i Tranås. Sedan ett år tillbaka har Östby tillhört styrelsen i Norrby IF och säsongen 2015 klev han in som sportsligt ansvarig, sportchef, på fritiden.
– Det är en jättestor utmaning och det ska bli väldigt spännande att sätta sin prägel på det som faktiskt blir helt nytt i Norrby IF. Var lite om och men, men att vara 28 och bli klubbchef, det är bara att ta det.

Norrby IF som förening fyller 90 år 2017. I dagsläget är det ”enda” firandet att beträda Borås Arena som en elitklubb. Resan dit, till början av april månad, har redan inletts i ett rasande tempo. Östby berättar i förbifarten om sena kvällar och mängder av möten. Spelarkontrakt ska säkras samtidigt som organisationen bakom ska sättas. Evenemangsansvarig tillsattes i veckan, en säkerhetschef ska spikas, marknadsrollen utvecklas och en medieansvarig tillsättas. Dessutom pågår jakten på en assisterande tränare till huvudtränaren Simon Eriksson, för att sätta grunderna ännu tydligare.
– Vi måste sätta nya mål, mer struktur på kansliet, bättre struktur runt matcherna. Det är det som blir mitt första arbete, att strukturera upp allting så man vet vilka rutiner man ska följa.
– Vi vill behålla så många som möjligt så att truppen tar med sig lärdomarna från den här säsongen.
– Inte så jättestor omsättning. Marcus Översjö skrev på nytt kontrakt idag. Vi är på god väg. Vi ska spetsa och bredda truppen med spelare som varit med tidigare eller som vi känner kan tillföra till truppen.

160910 Borås arena innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Kalmar den 10 september 2016 i BORÅS. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Cop 112

Borås Arena Foto: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Reste sig från botten av tabellen
Sommaren 2015 låg Norrby IF sist i Division Ett Södra. En stark höst gjorde att laget i nästsista omgången kunde andas ut efter säkrat kontrakt. Skyttekungen Richard Yarsuvat lämnade för Syrianska och truppen bakom formades som en stabil Division Ett-klubb, redo att fixa nytt kontrakt även 2016.

Men det blev inte nytt kontrakt i Division Ett Södra av säsongen 2016. Det blev så mycket mer än så. Norrby bara körde. De körde så hårt att motståndarna hade svårt att hänga med. Det blev 15 segrar under 2016 och med det säkrades andraplatsen i serien och kvalplatsen till Superettan. Under sommaren gick laget 15 matcher utan att förlora, en svit som helt klart la grunden till kvalplatsen, tillsammans med seger mot Landskrona BoIS som jagade närmast.
– Tänkte ”vad fan är det som händer?”. Vi hade en svacka i maj, vi förlorade mot Tvååker och då kände vi att vi kanske var där vi skulle, ettan var nog. Sen vann vi mot Oddevold och Oskarshamn med 3-2.
– Men det var först när vi slog Landskrona som vi tänkte ”undrar om det kan gå hela vägen?”. Oavsett var vi låg i tabellen var truppen likadan i humör och inställning. Samma glädje, samma vilja, samma entusiasm. Det började långt innan de femton matcherna utan förlust.

Mot slutet av säsongen var Norrby IF serieledare och allt såg bra ut. Men så kom seriefinalen. Norrby IF mot Östers IF. Fördel av hemmaplan för Norrby, vid seger skulle seriesegern i praktiken vara klar. Det blev platt fall.
– Vi skulle kunna göra en helt ny intervju bara om den matchen, skrattar Östby.
– Men vi tog lärdom av Östermatchen. Efter den visade vi att vi lärt oss av det som hände inför Öster-matchen. Ska vi vinna mot de här lagen måste vi göra det lilla extra. Du ska inte skita i brallan bara för att någon skriker efter dig från läktaren. Våra spelare tog lärdom och hade vi inte haft Östermatchen hade den känslan kommit till kvalet istället.

Elfsborg fortsatt etta
I Borås har kvarterslaget Norrby IF en rätt så mycket större storebror. IF Elfsborg, med dubbla SM-guld på 2000-talet är stadens etta i fotbollsintresset. Men John Östby tror att många av de gamla ”norrbyiterna” kommer hitta tillbaka till lagets matcher.
– Det pratas Norrby på gatorna igen. Lyckas vi nå de dryga 1000 vi hade i snitt under hösten har vi en bra grund. Men jag tror också mycket på den nya medierollen vi ska tillsätta, det är ett måste 2017 för att nå nya målgrupper. Förr räckte det med att ringa lokaltidningen för att nå ut, nu krävs det så mycket mer.
– Vi har en av de svåraste konkurrenterna i Sverige gällande publiken. Men jag tror mycket på djungeltrumman också.

Starka band
För John Östby har föreningen Norrby IF en särskild plats i hjärtat. Efter utlandsvistelser, långa skadeuppehåll och bryderier fanns Norrby som en trygg famn.
– Norrby för mig är vad fotboll ska vara. Jag kom till Borås, kände inte någon i en helt ny stad. Kom in i Norrby IF, fick femtio nya vänner utan att be om det. Man kan komma utifrån, men fotbollen kommer alltid ta hand om dig. Jag har knutit starka band till klubben just därför. Jag känner att jag vill ge något tillbaka till klubben

Banden till klubben och sin unga ålder, tillsammans med bakgrunden som spelare ser John Östby som några av sina största fördelar inför tillträdandet som Klubbchef i Norrby IF.
– Som spelare tänker man att allt flyter på, men på andra sidan, på insidan, så förstår man hur mycket arbete och hur mycket folk som krävs för att jag ska kunna gå ut och spela fotboll.
– Nu kan jag se och även förklara för spelare vad som gäller i en förening. Även för de vid sidlinjen och ännu längre in i organisationen kan jag förklara vad som krävs för att spelarna ska kunna spela.

Officiellt tillträder Östby 1 januari, men det gäller att komma igång, så just nu kombineras kontraktsskrivning med det ordinarie heltidsjobbet. Men sedan väntar fullt fokus på Superettan och Norrby IFs förmåga att bli redo.
– Det kommer bli tufft, men det kommer det vara värt.

Tillträdande Klubbchef John Östby. Foto: Norrby IF

Tillträdande Klubbchef John Östby. Foto: Norrby IF

Fakta Norrby IF
– Norrby IF grundandes 1927 och firar därmed 90 år som klubb i Superettan. Det blir även lagets 26:e säsong i Sveriges näst högsta serie.
– Norrby IF blir den 52:a klubben att spela i Superettan. Det krävs 17 inspelade poäng för att klättra från bottenplatsen i Superettans maratontabell.
– Norrby har en säsong i Allsvenskan och ligger på plats 53 i Allsvenskans maratontabell.

TEXT: Peter Appelquist