Gefle IF var först ut med Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels utbildning i hur spelproblem kan förebyggas. Anders Wikström, organisationernas resurs mot matchfixing, pratade spelansvar och matchfixing med klubbens allsvenska spelare.
– Man fick en målande bild hur det fungerar, säger Gefles mittfältare Anders Bååth.

Anders Wikström inledde utbildningen med att prata om samband mellan ekonomiska bekymmer och spelmissbruk och att det därifrån är lätt att trilla in på matchfixing. Geflespelarna fick sedan se en film som visar hur snabbt det kan gå från det att man ställer upp på att fixa en match tills det hela eskalerar bortom spelarens kontroll.

– Jag tyckte filmen var bra. Den var dyster, mörk och hemsk. Det är bra att måla upp det på det sättet. Man fick en målande bild hur det fungerar, menar Bååth.

Rent statistiskt är idrottare i åldern 18-24 år en riskgrupp att falla in i spelmissbruk och på sikt kanske matchfixing. Anders Wikström tror att de flesta vet att de ska säga nej när de får frågan men att informationen om vad det kan innebära är det allra viktigaste just nu.

– Om man trillar dit så ska i alla fall informationen från Svensk Elitfotboll och Svenska Spel vara riktigt god, och det ska den vara efter utbildningen. Att frågan nu diskuteras öppet är bra bara det. Ju fler som vet om riskerna, desto svårare blir det att medverka i matchfixing. Nu vet spelarna vad som gäller. Överlag så tror jag de flesta kände att det där händer inte mig, men jag tror att mina egna exempel, att jag själv fått frågan, gör att man lyssnar. Jag höll mig till vad som gäller reglementsmässigt och straffmässigt så att de förstår allvaret. Filmen visar också att Svenska Spel, Svenska Fotbollförbundet och polisen jobbar aktivt med frågan.

Härnäst ska spelarna i Gefle logga in på Svenska Spels webbutbildning och anonymt svara på frågor på nätet för att ta reda på hur sitt spelande är. Svenska Spel kommer kunna överblicka hur många som gjort utbildningen och kommer hålla Anders underrättad i frågan
– Det känns tryggt att jag kommer kunna ta del av den informationen. Om det mot förmodan är vissa som inte genomgått utbildningen kommer jag ligga på dem! Det är ju, som jag tidigare nämnt, viktigt att alla har samma information och därför av högsta vikt att samtliga genomgår denna utbildning.