Den nya europeiska ligan, Europa League 2, som börjar spelas från och med 2021 målas upp som en turnering där svenska och andra skandinaviska klubbar har stor chans att regelbundet medverka i på bekostnad av att det blir svårare att ta sig in i en redan existerande europeisk liga. Men är svensk medverkan i EL2 bättre än chans till spel i redan existerande Champions League eller Europa League?

European Leagues som är de europeiska ligornas organisation följer utvecklingen med stort intresse och är i grund och botten positiva till idéerna att fler klubbar deltar i Europa. En jämnare inkomstfördelning och möjlighet för lag och ligor att delta i redan befintliga europaligor är helt okej, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll och i European Leagues.

I en intervju med FotbollDirekt säger Lars-Christer Olsson dock att han är orolig för den europeiska superliga som Champions League kan komma att bli. Lars-Christer tycker att UEFA och klubbarnas internationella organisation ECA håller på att förbereda en stängd europeisk liga genom att istället instifta en Europa League 2 för klubbar från lägre rankade ligor.

–  Chansen för klubbar i mellanstora- och mindre ligor att gå in i Champions League finns där på papperet men i realiteten blir det omöjligt, säger Lars-Christer Olsson till Fd.

European Leagues som länge kämpat för alla lags rätt till att konkurrera på lika villkor är starkt kritiska till skapandet av en ny europeisk superliga som Champions League troligen kommer att bli. ”European Leagues har länge starkt motsatt sig ett grundande av en stängd franchiseliga”, skriver organisationen i ett klargörande på sin hemsida.

European Leagues jobbar nu med ett motförslag som inkluderar att man tar bort den historiska koefficienten helt och att möjligheten till europaspel baseras på föregående säsong istället för på de tio senaste åren. European Leagues vill också att solidaritetsersättningen från Europaspelet ska fördelas jämnare och att direktplatserna till Champions League för ligamästare ökar från 14 till 17.

Lars-Christer Olsson är också kritisk till att europamatcher kan komma att spelas på helger istället för mitt i veckan.
– Nu har vi har ett så kallat ”memorandum of understanding” som gäller fram till 2021. Där alla parter är överens om att Europa-matcher spelas i veckodagar och ligamatcher främst på helgdagar. Men det ögonblick som matcher i Champions League börjar spelas på helgdagar, då kommer vi i ligorna att spela head to head med Europamatcherna, samma dagar och samma tider. Då blir det öppet krig, säger han till Fd.

Motförslaget och inställningen till matcher på helgen stöds enligt Lars-Christer Olsson av samtliga europeiska ligor, även de allra största.
– Vi kommer fortsätta kämpa för en jämnare fördelning av resurser och det vi kallar för ”competitive balance”, en jämnare spelplan och mer oförutsägbar fotboll, avslutar Lars-Christer.

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa