Den tredje upplagan av Svensk Elitfotbolls Hållbarhetsarenan ägde i veckan rum i Malmö FF:s lokaler. 29 av 32 elitklubbar fanns representerade tillsammans med sina partners och representanter från näringslivet och offentlig sektor för att diskutera fotbollens betydelse i det lokala samhället.
– Det här är två dagar av inspiration och kunskapsutbyte, menar Beatrice Clarke, hållbarhetsansvarig på Svensk Elitfotboll och arrangör av Hållbarhetsarenan.

Syftet med konferensen är att sprida kunskap om fotbollens betydelsefulla roll i det lokala samhället.
– Hur vi med idrottens kraft och fotbollen som plattform har möjlighet att bygga partnerskap tillsammans med offentlig sektor, privat sektor och att vi tillsammans skapar långsiktiga förutsättningar för ett mer hållbart samt inkluderande samhälle, säger Beatrice Clarke och fortsätter.

– I år är vi 29 av 32 klubbar som medverkar. Det är tydligt att hållbarhetsfrågorna blir allt mer viktiga ute i klubbarna. Vi har fler barn och unga som vill vara med oss. Det gör att vi behöver vi behöver öka vår kompetens och tillsammans med näringsliv och offentlig sektor så är det här en bra plattform att göra det i.

I hundra år har den svenska elitfotbollen fyllt våra liv med passion, dramatik, kamratskap och glädje. Lika självklart som det är för Svensk Elitfotboll att bidra till den svenska elitfotbollens sportsliga utveckling och konkurrenskraft, lika självklart är det att arbeta för ett mer hållbart samhälle och skapa goda förebilder för våra barn och unga. För varje år som går växer fotbollens betydelse och i takt med detta blir samhällsengagemangen både fler och större. Svensk Elitfotboll har ett stort ansvar när det kommer till att synliggöra och uppmuntra de insatser som görs runtom i landet.

Dagarna hos Malmö FF byggde på en mix av inspirationsföreläsningar, panelsamtal och gruppdiskussioner. Bland annat höll Charbel Gabro, Årets talare 2024 en föreläsning om att ”bygga broar mellan slum och finrum, för att utplåna det tomrum som uppstått där emellan”.

– För oss är detta viktigt, vi har ofta hela samhället i klubbarna och vi behöver lära oss att förstå. Vi behöver inspireras och lära oss av varandra hur vi jobbar med det. Det är viktigt att vi inte sitter själva i vår egen klubb, säger Lisa Lidén, klubbchef i IFK Värnamo.

Konferensdeltagarna fick även möjlighet att lyssna till goda exempel från fotbollsvärlden när Malmö FF genomförde en session på temat tillsammans för Barnkonventionen.

– Det är kul att alla kommer till Malmö i år, att vi får visa upp arenan och vår verksamhet. Det känns väldigt familjärt att samlas och prata om viktiga grejer. Vi hör saker från andra klubbar som vi känner att vi kanske kan anpassa till vår verksamhet, säger Desiree Almendares Sköldh, ansvarig för sociala initiativ i Malmö FF.

Dag två berättade offentlig sektor och näringslivet om värdet av att samarbeta med en fotbollsklubb samt att fotbollsklubbarna berättade om värdet av att samarbeta med offentlig sektor och näringslivet.

– Ser man ur ett kommunalt perspektiv så är det här med barn och ungdomsverksamhet förebyggande insatser. Det finns ingen som är bättre på det än föreningslivet. Det finns mycket att göra i samarbetet mellan idrott, näringsliv och offentlig sektor, det bygger på att parterna är villiga att lägga ner tid, säger Staffan Isling, fd VD för Sveriges kommuner och regioner, SKR.