Malmö FF, IF Elfsborg, BK Häcken och Djurgården är klubbarna som representerar Sverige i det europeiska cupspelet säsongen 2024/25. Skulle de ta sig segrande igenom den sista och avgörande playoff-fasen i sina respektive tävlingar väntar ett nytt och annorlunda upplägg. UEFA har nämligen infört betydande ändringar i formatet för samtliga av sina klubblagstävlingar inför den nya cupsäsongen.

Den största förändringen i UEFA Champions League är att det traditionella gruppspelet ersätts av en ligafas med alla 36 deltagande lag. I stället för att möta tre lag två gånger (hemma och borta) som i det tidigare gruppspelsformatet, kommer varje lag nu att möta åtta olika motståndare (fyra hemma och fyra borta) under ligafasen. Totalt ökar antalet matcher från 125 till 189 och ligafasen kommer att avslutas i slutet av januari till skillnad från tidigare års gruppspel som avgjorts i december.

De åtta bästa lagen i ligafasen kvalificerar sig direkt till åttondelsfinalerna. Vilka som blir de övriga åtta lagen som tar sig till åttondelsfinal avgörs med hjälp av playoff-möten mellan lagen på plats nio till 24 i ligafasen.

Liknande förändringar har införts i både UEFA Europa League och UEFA Europa Conference League. Båda turneringarna kommer också att ha 36 lag med i ligafasen. I Europa League kommer varje lag, precis som i Champions League, spela åtta matcher under ligafasen, medan lagen i Europa Conference League kommer att spela sex matcher.

Precis som i Champions League, kommer de åtta bästa lagen i ligan att gå direkt till åttondelsfinalerna, medan lag på plats nio till 24 får spela playoff för att nå de sista 16.

Läs mer: Så inleder de svenska lagen sina kvalresor i sommarens Europaspel
Läs mer: Miljonutdelning från Europafonden ska hjälpa svensk fotboll att klättra på rankingen