Det är med stor sorg som Svensk Elitfotboll konstaterar händelseförloppet i matchen mellan Djurgården och AIK i Allsvenskan. Händelserna som fick matchen på Tele2 Arena avbruten är inget som hör hemma i svensk fotboll. Det som skedde är fullständigt oacceptabelt.

– Vi och båda klubbarna kommer tillsammans med Polismyndigheten att göra allt vi kan för att hitta de skyldiga i efterhand, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Svensk supporterkultur har de senaste tio åren tagit stora kliv framåt och har många gånger benämnts som best practice ute i Europa. Händelserna i Stockholmsderbyt kastar dock en stor skugga över den utvecklingen när en i sammanhanget liten skara våldsverkare förstör oerhört mycket för fotbollen.

Alla tankar går till de som upplevde obehag och som fick sin eftermiddag förstörd.

Säsongen 2023 har snart spelats till en tredjedel och det har redan inträffat flertalet incidenter i båda ligorna, på och utanför planen, som kraftigt passerat gränserna för vad som är acceptabelt. För att lyckas vända den här oroväckande trenden är det viktigt att alla parter tillsammans kraftsamlar för en förändring.

Händelser som den på Tele2 Arena är inget som den svenska elitfotbollen vill ha. Tillsammans jobbar liga och alla klubbar för trygga, stämningsfulla och säkra evenemang. Säkerheten för alla inblandade behöver alltid komma i första hand och det är otroligt sorgligt att alla inte kan uppföra sig.

Sedan säsongen 2022 arbetar svensk fotboll i samråd med Polismyndigheten med en exkluderingsstrategi kopplat till ordningsstörningar. Svensk Elitfotboll tror inte på kollektiv bestraffning utan på att se till att de som begår brott lagförs och exkluderas från kommande matcher. Fortsätter oroligheterna på läktarna så går det dock inte att utesluta ytterligare restriktioner framöver.