Efter ett år i Superettan är ÖSK tillbaka till Allsvenskan. Fullt av erfarenheter, starkare och med tre nya från AIK. Bland annat. Och med en ambition om en plats på övre halvan i tabellen.

Se intervjun med Jan Karlsson, klubbchef i Örebro SK

Efter en ettårig sejour i Superettan är Örebro SK tillbaka i Allsvenskan. Lte starkare och med en uttalad målsättning.

 

Jan Karlsson, vd i ÖSK Elitfotboll AB, slår sig ned i fåtöljen på hotellet där Allsvenskans och Superettans klubbledare möts för årets första medlemsmöte i SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

 

Ute är det kallt och mörkt, även om snön som yr skapar ett visst ljus.

 

Jan Karlsson ser avslappnad ut, lutar sig bakåt och säger samlat om året i Superettan:

 

– Vi har lärt oss mycket, både som lag och som klubb. Dels att hantera och balansera ekonomin med att uppbåda den konkurrenskraft och energi som krävs för att gå upp i Allsvenskan. Några har fått göra lite mer, både vad gäller det sportsliga runt laget och på kontoret. Vi har gjort det tillsammans internt, men också med publiken och alla andra runt omkring som har stöttat oss. Vi har blivit starkare.

 

– Vi gjorde också en del organisatoriska förändringar förra året och anammade ett nära ledarskap inom den sportsliga verksamheten. Det gav oss kraft och stabiliserade den sportsliga verksamheten på ett mycket bra sätt.

 

Bland nyförvärven sticker bland andra tre före detta AIK-are ut: Alhassan ”Crespo” Kamara, Daniel Gustavsson och Robert Åhman Persson.

 

– Jag vill egentligen framhålla hela truppen som är mycket ung, talangfull och utvecklingsbar, och som dessutom i stort sett är intakt från förra året. Vi kommer eventuellt att komplettera med ytterligare några spelare.

 

På minussidan finns bland annat att Samuel Wowoha försvinner till Karlsund IF.

 

– En karaktär och underbar spelare som betytt mycket för ÖSK under flera år. Nu börjar en ny tid i Samuels liv och vi inom klubben önskar honom all lycka.

 

ÖSK satsar på att öka hemmasnittet på Behrn Arena, som under året i Superettan var 5 000. Ambitionen är att ligga en bit över 7 000 under säsongen.

 

– Vi kommer att jobba med aktiviteter både mot dem som älskar fotboll, och dem som förhoppningsvis kommer att älska fotboll. Det ska sprudla av aktivteter både på och utanför planen. Vi kommer att rikta in oss på större grupperingar av ungdomar och äldre. Exakt vad vi kommer att göra vill jag inte gå in på i nuläget.

 

Vad kan vi då förvänta oss av ÖSK i Allsvenskan 2014?

– Att vi kommer att jobba hårt för att vinna terräng. Först och främst ska vi stabilisera oss som ett bra allsvenskt lag och därifrån utveckla oss vidare.

 

Men låt dig inte luras av denna ganska försiktiga strategi. ÖSK spänner bågen högt.

 

– Frågar du mig spontant är förhoppningen en placering på övre halvan…

 

Fakta spelare in och ut ÖSK 2014 (3/2)
Spelare in: Alhassan ”Crespo” Kamara, AIK, Daniel Gustavsson, AIK, Robert Åhman Persson, AIK, Erik Moberg, Åtvidaberg, Samuel Mensah, Östersund FK.

 

Spelare ut: Samuel Wowoha, Karlslund IF, Ludvig Bergström.

 

Allsvensk premiär

30 mars 17.30: Halmstad BK-Örebro SK, Örjans Vall

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation.