Klubbarna i Allsvenskan och Superettan genomgår tillsammans med ligaorganisationen Svensk Elitfotboll just nu en utvecklingsresa från kansli till sportkontor. En del av resan är en managementutbildning som genomförs i samarbete med Handelshögskolan i Stockholms Center for Sports and Business.
Utbildningen genomförs för kontorspersonalen i klubbarna i Allsvenskan och för klubbarna i Superettan. Varje liga har under det första året fyra tvådagarsutbildningar spridda under hela året. Medverkar gör också personal från Svensk Elitfotboll. I juni hölls det första utbildningstillfällena för de båda ligorna.
– Det långsiktiga målet med utbildningen är att varje klubb ska kunna genomföra en professionalisering av sin egen verksamhet, att ha ordning och reda i ekonomin, kunskap om hur man genomför förändringar och att bistå med modeller som praktiskt går att nyttja i vardagen, säger Anders Wikström, Klubbutveckling och Integritet på Svensk Elitfotboll.
Vid det första tillfället fokuserades det mycket på strategier i den dagliga verksamheten. Övriga planerade tillfällen kommer att innehålla ekonomi, samverkan, organisation och ledarskap samt hur man mäter, planerar, följer upp och utvärderar verksamheten.
En av anledningarna till att utbildningen behövs är de nya pengarna som kommer in i Allsvenskan och Superettan från och med 2020, och att klubbarna och ligorna måste vara rustade rent organisatoriskt för att hänga med i utvecklingen.
– Sverige kan idag konkurrera sportsligt i många idrotter men med mer pengar i sportens värld så kommer det att krävas att vi är ännu smartare och utvecklas ännu mer organisatoriskt för fortsatt sportslig framgång, säger Robert Larsson, Client Director, Handelshögskolan i Stockholm Executive Education
– Det här är viktigt för det blir lätt en krock mellan verksamhet och pengar annars. Kolla på exemplet ICA. Det har idag samma handlare som de alltid haft men de är starkare centralt. Vi har idag inte enskilda ICA-butiker utan de är del av någonting större. ICA Nära, ICA Maxi eller ICA Kvantum och så vidare. Lika viktigt är det för klubbarna i Allsvenskan och Superettan att professionalisera sig och bli en del av någonting större, säger Martin Carlsson-Wall, Chef för Handelshögskolan i Stockholms Center for Sports and Business.
Samtliga tillfällen innehåller tid för samtal och reflektioner deltagarna emellan.
– Det var ett intressant erfarenhetsutbyte måste jag säga. Vi klubbar konkurrerar på plan men vi finner gemenskap i detta sammanhang. De flesta klubbar har ungefär samma frågeställning men alla har kommit olika långt på vår resa. Men mycket i den dagliga verksamheten är väldigt likt. Vi har alla samma problem, vi tar samma risker och har samma utmaningar – men ofta olika lösningar på problemen. Det är lätt att säga fina ord på en utbildning och sedan åker man hem och har glömt allt, men här fick vi tänka på vad vi skulle ta med oss hem och presentera det inför alla. Det gör att man kommer ihåg, säger Malin Berglie, styrelseledamot i Örgryte IS.
Nästa utbildningstillfälle hålls efter sommaren.