Östersunds FK är en fräck och kaxig nykomling i Superettan. Och det kan man väl få lov att vara efter två raka seriesegrar och det faktum att man kommer från republiken Jämtland. ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg är inte rädd för att sticka ut hakan:

– Vi möter Hammarby i den sista omgången den 2 november. Vi vinner seriefinalen på Tele 2 Arena inför 30.000 åskådare och spelar nästa år derbyn mot Gefle och AIK!

Senast ett lag från Jämtland spelade i den näst högsta serien var 1993 när Ope IF prövade vingarna under en säsong. Jämtlands tre största klubbar, IFK Östersund, Ope IF och Frösö IF, beslöt ett par år senare att jobba tillsammans för att skapa en ny och elitsatsande fotbollsförening. Så Östersunds FK bildades hösten 1996.

Det tog sin lilla tid, sexton år, för att drömmen skulle förverkligas.

Söndagen den 28 oktober 2012 kommer alltid att vara ett viktigt datum i Östersunds FK:s historia. Det var dagen då de tog sig till Superettan genom att besegra serieledande IK Sirius i en direkt avgörande seriefinal.

5.468 åskådare hade kommit till Studenternas IP i Uppsala. Det var en publiksiffra värdig många allsvenska lag. Det var upplagt för fest när serieledande IK Sirius tog emot tabelltvåan Östersunds FK.

Många i den stora publiken blev säkert chockade när 19-årige Thomas Boakye gjorde 1–0 för jämtlänningarna efter en halvtimmes spel. Det blev seriefinalens enda mål och sensationen var ett faktum.

Hundratals nedresta ÖFK-supportrar trodde knappt sina ögon och glädjen var obeskrivbar. När laget på kvällen kom hem till Östersund väntade en stor fest. Det firades med god mat och musik och en och annan öl. Klubbens ordförande Daniel Kindberg höll ett känslosamt tal.

– Vår dröm gick i uppfyllelse. Avancemanget till Superettan var enormt stort för Östersund, för Jämtland och för Norrland, säger Daniel Kindberg.

Östersunds FK hade förra säsongen ett publiksnitt på 1.695 hemma på Jämtkraft Arena. Det första historiska året i Superettan lär locka ännu större publik. I seriepremiären mot Assyriska FF den 6 april kom 3.457.

– Vi hoppas på ett publiksnitt runt 2.500 i år. Vår omsättning förra året var tolv miljoner kronor. Omsättningen i år blir minst ytterligare tre fyra miljoner kronor genom ökade sponsor- och reklamintäkter, säger Daniel Kindberg.

Östersunds FK tränas sedan 2011 av engelsmannan Graham Potter som under sin aktiva fotbollskarriår spelade 320 matcher i de engelska ligorna, bland annat i Birmingham, Stoke och West Bromwich.

Graham Potter har tio utländska spelare i sin trupp. Fyra britter, tre ghananer, en spanjor, en mexikan och en sydkorean.

– Att vi har så många utländska spelare är inte konstigare än att till exempel AIK och Djurgården har det. De berikar vår klubb och de hjälper våra svenska spelare såväl på som utanför plan. Vi tittar inte på nationalitet utan på hur de är som fotbollsspelare, säger Daniel Kindberg.

ÖFK-basen är lycklig att vara i fotbollens finrum.

– Det vimlar ju av storheter i Superettan, klassiska lag som Brage, Degerfors, Gais, Hammarby, Landskrona BoIS och GIF Sundsvall. Det blir underbart att hälsa dem välkomna till Jämtkraft Arena. Vi ser särskilt fram emot ”derbyna” mot GIF Sundsvall och Brage. Till Borlänge har vi fyrtio mil, till Sundsvall bara arton mil!