Nästan alla allsvenska arenor har egna ombud från Svenska Spel där besökarna kan spela på matchen eller ansluta sig till projektet Gräsroten. Östersund tog det hela ett steg längre och byggde upp en kopia på en riktig spelbutik.
– Vi ville göra detta på riktigt. Därför byggde vi en kopia av vår spelhörna som vi har på ICA Kvantum, säger Daniel Berglin från ICA Lillänge, som sköter Östersunds arenaspel.

ICA Lillänge, där Daniel Berglin jobbar, fick eftersom butiken hade det största spelombudet i Jämtland, en förfrågan från Svenska Spel att bedriva arenaspelet på Jämtkraft arena i samband med att Östersund gick upp i Allsvenskan 2016. Kort efteråt byggdes en kopia på ICA-butikens egna Spelhörnan upp vid huvudläktaren på Jämtkraft arena.

– Fotbollen har exploderat i Östersund sedan ÖFK gick upp i Allsvenskan och vi kände att ska vi göra detta så ska vi göra det ordentligt. Därför gjorde vi en kopia av vår spelhörna som vi har på ICA Kvantum även på arenan. Det är som en friggebod som vi inrett på insidan med tröjor och halsdukar, säger Daniel Berlin.

Arenaombudet har ett bra samarbete med klubben enligt Daniel, och utöver arenaspel i samband med matcher så försöker Daniel Berglin och kollegor även att få Östersundsupportrarna att ansluta sig till Gräsroten, Svenska Spels egna projekt som varje år delar ut 50 miljoner kronor till svensk idrott.

Jämtkraft arena maj 17[1] kopia

– Det är fler och fler som hittar in i spelbutiken och under hösten har vi tänkt göra ett gräsrotsevenemang och påtala för supportrarna att de faktiskt sponsrar ÖFK med sitt eget spelande.

2016 tog klubbarna i Allsvenskan totalt hem 8.6 miljoner kronor 2016, medan klubbarna i Superettan fick 2.7 miljoner kronor. Endast 25% av Svenska Spels spelkortskunder är idag anslutna till Gräsroten vilket gör att det finns en del att jobba med, och pengar att tjäna, för de klubbar som lyckas få delar av resterande 75% att ansluta sig till just deras klubb.

– Gräsroten är en jättebra grej som stöttar ungdomsverksamheten i svenskt föreningsliv och stimulerar återväxten. Det kan inte bli bättre.

Fakta Gräsroten:
Gräsroten är eget initiativ från Svenska Spel och som syftar till att stödja ungdomsidrotten i Sverige. Varje år lägger Svenska Spel in 50 miljoner till Gräsroten. Pengar som senare fördelas ut på registrerade klubbar med aktiva registrerade anhängare, och som är öronmärkta för ungdomsverksamheten.

Varje förening bedöms utefter hur många kunder hos Svenska Spel som blir en föreningsfadder genom att ansluta sitt spelkort till föreningen. Om man inte spelar något så bidrar man inte utan varje gång en föreningsfadder spelar hos Svenska Spel får förening poäng. Poängen avgör hur stor andel pengar som klubben får när Gräsroten en gång om året betalar ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten.

2014: 271 612 personer registrerade, 6 935 klubbar, 70 idrotter
2015: 367 186 personer registrerade, 7 613 klubbar, 70 idrotter
2016: 455 696 personer registrerade, 7972 klubbar, 71 idrotter

Läs mer om Gräsroten på Svenska Spels hemsida