Östersunds FK kommer att genomgå RFSL:s hbtq-certifiering som första elitfotbollsklubb i Sverige. 
– Vi tror på styrka genom mångfald. Hbtq-certifieringen är ett naturligt nästa steg för oss, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg.

Allsvenska nykomlingen Östersunds FK har imponerat på och vid sidan av planen i flera år med en målmedveten spelidé och en inkluderande filosofi runt hela klubben.

Nu vill man ta nästa steg genom att bli hbtq-certifierade av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL).

– Vi tror på styrka genom mångfald. Hbtq-certifieringen är ett naturligt nästa steg för oss, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg till klubbens webbsida.

Klubben menar att genomförandet av RFSL:s hbtq-certifiering är ”ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra såväl arbetsmiljö som bemötande”.

ÖFK berättar att fokuset i utbildningen och certifieringen är på ”hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, samt vad ett hbtq-kompetent bemötande innebär. Utbildningen berör alla diskrimineringsgrunder och undersöker hur flera olika normer samverkar. Ett historiskt perspektiv ges också över hur lagar och rättigheter förändrats över tid i Sverige”.

– Det är sjukt att det ska behövas en utbildning för att vi ska respektera varandra 2016. Men det gör det. Fotbollen är en spegling av samhället och hur många öppet homosexuella manliga spelare finner vi? säger Kindberg.

– I ÖFK vill vi utveckla hela människan, helt enkelt för att vi vet att det gör att vi vinner fler matcher. Ökad kunskap och förståelse ger tolerans och skapar vinnare på och utanför planen, avslutar han.

15-18 november kommer första steget i utbildningen att genomföras i Östersund. RFSL välkomnar initiativet från klubben.

– Idrottsrörelsen har en roll att spela i en positiv samhällsutveckling där vi står upp för varandra. Jag ser fram emot att arbeta med ÖFK, säger Sofia B Karlsson på RFSL, som kommer att leda certifieringen.