Att lägga naturgräs över konstgräs har bara gjorts två gånger i Europa, i Moskva och schweiziska Bern. Nu görs det på Nya Parken, IFK Norrköpings hemmaarena, på grund av UEFA Dam-EM 2013. Arbetet med att byta underlag är stort.

– Men allt har klaffat perfekt så här långt, säger Niklas Wennermark, driftsansvarig för Nya Parken.

Naturgräset kommer att tas bort efter EM.

Text: Michael Ljungberg, Textbyrån MLT / Foto: Lennart Månsson Bildbyrån

Den 12 juli spelas den första matchen av fyra i UEFA Dam-EM 2013 och den före detta greenkeepern (Bråvikens Golfklubb) Niklas Wennermark har bråda dagar, inte minst logistiskt, innan gräsmattan ska börjas läggas på midsommaraftonens morgon.

– Anledningen till att det blev så pass sent är att IFK Norrköping och IFK Göteborg möts i Allsvenskan på torsdagen. De ska spela på konstgräset som vi normalt har som underlag. Direkt efter börjar vi plocka ner bollfångarnäten, reklamskyltar, flaggstänger, ja, allt som behövs för att de ska komma in med maskinerna, säger Niklas Wennermark.

 

UEFA-krav på naturgräs

Anledningen till detta är det europeiska fotbollförbundets krav på att mästerskapsmatcher ska spelas på naturgräs. Att göra det här bytet kräver en hel del.

– Vi har i dag precis fått in sju lastbilar med sand. Och det kommer 58 till! Totalt två tusen ton sand. Det lär bli en skaplig hög. Vi blir tvungna att bygga en ram på kortsidorna så att sanden inte ska spridas, säger Niklas Wennermark när vi talas vid (11 juni).

Sanden levereras av specialistföretaget Econova i Norrköping.

– Det är sådana mängder att de har lite svårt att hinna med. Men det ska fungera så vi har allt i tid, säger Niklas Wennermark.

 

Skulle gjorts i Borås

Att lägga naturgräs ovanpå konstgräs är sagt extremt ovanligt och alltså nu för första gången i Sverige. Det skulle ha gjorts i Borås under herrarnas EM-slutspel för U21 sommaren 2009. Men ett sponsorbråk som gjorde att den gruppen flyttades till Halmstad.

EM-matcherna i Nya Parken är Frankrike–Ryssland 12 juli, Spanien–Frankrike 15 juli, Ryssland–Spanien 18 juli, samt en av semifinalerna 25 juli.

Extra rader