April månads Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan – Linus Hallenius i GIF Sundsvall och Astrit Seljmani i Varbergs BoIS – väljer båda att skänka sina vinstpengar från Svenska Spel till samhällsengagemang i sina klubbar som främjar spontanidrotten.
– Jag är engagerad i det här personligen, säger Linus Hallenius.

Linus Hallenius väljer att skänka sina pengar till GIF Sundsvalls samhällsengagemang Back2Basics. Ett engagemang som stimulerar ungdomar utanför den organiserade fotbollsverksamheten att röra på sig och spela fotboll på fritiden.

–  Det känns givet till vad jag vill skänka pengarna till. Det är ungdomar som inte tillhör någon förening som har chans att spela fotboll för att göra något bra istället för att göra något dåligt. Det är det som är tanken. Det är lite av ett problemområde och det är viktigt att ta hand om ungdomarna tidigt så att de inte hamnar på fel sida, så att säga. Det är något som ligger mig när om mitt hjärta. Dels för att jag är uppväxt där och har spelat där och dels för att jag är engagerad i det personligen, säger Hallenius och fortsätter.

– Jag är själv fadder i ett av områdena som jag själv växte upp i och spelade fotboll i som knatte. Jag försöker åka dit med jämna mellanrum.

Du blir Månadens spelare i Allsvenskan. Du har varit nominerad många gånger tidigare utan att vinna men den här gången gick det bättre. Du har gjort sex mål, toppar allsvenska skytteligan.
– Det är kul att få vinna. Jag är inte supernöjd över mina prestationer egentligen, men det är väl en styrka att som anfallare göra sex mål fast man inte är på topp. Jag tycker att jag hade tidigare nomineringar där jag inte vann som jag var mer nöjd med prestationen jag gjorde den månaden. Den här månaden tror jag det är mer statistiken som gör det, att jag leder skytteligan.

– Det är i alla fall väldigt hedrande att vinna. Det känns som att det betyder mest när det kommer från andra spelare. Det roligaste man kan göra är att motståndarna tycker man gör det bra. Dels att de uppskattar en som spelare men det känns också som att de uppskattar mig som person. Eftersom det är en person bakom den som röstar så känns det som att de gillar mig. Det är väldigt hedrande.

Öppen träning
Varbergs BoIS har inlett Superettansäsongen tvärtemot vad alla experter trodde. Efter sex raka segrar toppar Hallandslaget ligan och skytteligaledaren Astrit Seljmani får den första utmärkelsen för Superettan någonsin.

– Det är sex raka matcher där vi stundtals också dominerat matcherna. De senaste matcherna har vi blivit tillbakapressade, men det har varit på bortaplan mot förmodade topplag, och vi har vunnit ändå. Fyra av de sex segrarna är på bortaplan, och det är en styrka, säger Astrit Seljmani och fortsätter.

– Det är inte bara att vi har haft flyt utan vi spelar fin fotboll också, och vi visar det. Vi gör många mål och släpper in få mål, och jag tycker faktiskt vi kan göra det ännu bättre offensivt.

Drömmer ni om Allsvenskan nu?
– Nej, vi ska ta de poäng som krävs för att stanna kvar i Superettan. Vi säkrar kontraktet först.

Det är samtliga klubbars lagkaptener och utvalda sportjournalister som utsett dig till vinnare.
– Det gör det bara ännu större att det är spelare som har mött mig och har koll som också har utsett mig som vinnare. Man får betalt för det man har presterat.

Som en del av utmärkelsen så får du 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till valfritt samhällsengagemang i klubben.
– Ja, jag väljer att ge pengarna till Öppen träning. Varbergs BoIS driver Öppen träning för att främja spontanidrotten i staden och för den allmänna hälsan. Öppen träning handlar om att vem som helst får komma hit och spela fotboll efter skoltid. Fotboll är inget du måste göra i ett lag utan att det går att spela efter skolan bara för att det är kul, och det tycker jag det är kul att bidra till.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (C More), Anna Brolin (C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).