Årets utvecklingschefsutbildning inleddes med en digital träff och avslutades med ett inspirerande studiebesök hos Atlético Madrid. Vid dessa evenemang, och däremellan, har deltagarna fått möjligheten att skaffa sig ny kunskap och knyta viktiga kontakter.
– Det är jättebra att vi gör de här sakerna, säger Oscar Norrby, utvecklingschef i Västerås SK.

2021 genomfördes för första gången ett projekt riktat mot utvecklingscheferna i de svenska elitklubbarna. Då var deltagarna fem till antalet – en siffra som stigit till tolv under 2022 års utbildning.

Programmet rymde fyra delar, varav den första var en digital föreläsning från Andy Foster, “head of coaching” i engelska Leeds. Den andra involverade belgiska Double Pass, som fokuserar på att utveckla klubbarnas spelarutbildningsplaner, och den tredje var ett erfarenhetsutbyte mellan de svenska föreningarna, via indelning i smågrupper.

I veckan avslutades utbildningen med en studieresa till Spanien, för att titta närmare på Atlético Madrids akademiverksamhet.
– Det är väldigt nyttigt med internationella referenser av det här slaget, det finns ju en massa häftiga saker att låta sig inspireras av i en klubb som Atletico. Men i slutändan är fotboll ändå alltid fotboll och de allra flesta gör i det stora hela ungefär samma saker och brottas med samma problem, men även det är en lärdom så viktig som någon annan. Utmaningen blir att vara skicklig på att sortera vad av allt som Atletico gör som är relevant och möjligt att applicera i sin egen verksamhet, konstaterar Oscar Norrby (bilden nedan), ny på sin position i VSK sedan årsskiftet, efter att tidigare ha varit P19-tränare i samma klubb. 

Han tycker att blandningen av innehåll är en av styrkorna med den här sortens besök.
– Det bilden man får i teorin tycker jag inte alltid stämmer överens med verkligheten, en del av det är såklart språkbarriären. Skulle jag ha åkt hem från Madrid och bara fått det teoretiska så hade jag haft en annan syn på hur de jobbar, men nu när jag varit där i några dagar och även fått ta del av träningar så har jag en helt annan uppfattning

En stor fördel med utvecklingschefsutbildningen är också möjligheten att ta del av hur andra svenska klubbar arbetar med att vidareutveckla sina akademier.
– Största styrkan med den avslutande veckan var möjligheten att umgås och prata med varandra i lugn och ro, det går inte att komma ifrån att kontaktskapande är väldigt viktigt. Tidigare under projektet har det varit mer fokus på kompetensutveckling och möjligheten att få referenser i form av större kunskap och vetskap om vad de andra svenska klubbarna gör. Det har varit en bra kombination, säger Norrby.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare hos Svensk Elitfotboll, har ansvarat för projektet och sammanfattar det så här:
– Det har varit fantastiskt kul att få leda detta projekt. Deltagarna har inspirerat både mig och varandra under året. Jag tror och hoppas att samtliga känner sig mer trygga i sina roller efter avslutad kurs. Upplägget i år har i stort varit detsamma som ifjol, och jag tror att blandningen av internationella exempel och erfarenhetsutbyte mellan varandra har uppskattats. Gruppen har växt samman och man har fått vänner för livet. 

Deltagare under 2022 års utvecklingschefsutbildning:
Tobias Celedon, AIK
Peter Wennberg, AIK 
Christian Gentile, Djurgården
Hans Eklund, Helsingborgs IF
Conny Sveijer, IK Sirius
Oscar Norrby, Västerås SK
Anders Wahrnberg, BK Häcken
Sebastian Waldenström, Brommapojkarna
Markus Tilly, GIF Sundsvall
Jocke Rydberg, Hammarby
Elias Levi, Degerfors IF
Victor Salwén, IF Elfsborg