Premiär för Allsvenska museet

– startskottet för firandet av Allsvenskans 90-årsjubileum

 

Den 3 augusti 1924 spelades Allsvenskans allra första match genom tiderna. I år är det 90 år sedan den legendariska avsparken och det firas genom ett stort jubileum. Först ut bland jubileumsaktiviteterna är lanseringen av Sveriges första digitala fotbollsmuseum, Allsvenska museet, som idag öppnar för allmänheten.

 

Allsvenska museet, som drivs av Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), är Sveriges första digitala fotbollsmuseum. Syftet med museet är att samla och digitalisera Allsvenskans omfattande fotbollshistoria.

 

– Många svenskar har en relation till allsvensk fotboll. Med vårt digitala museum hoppas vi kunna samla alla fotbollsälskare för att tillsammans hylla alla minnesvärda ögonblick. Vårt mål är att bygga en unik och ansenlig samling fotbollsmemorabilia och vi hoppas att många vill vara med och bidra till samlingen även i framtiden, säger Magnus Linder, marknadschef på SEF.

 

Donationerna till museet har gjorts av klubbar som spelar, eller har spelat, i Allsvenskan sedan 1924. I museet kan man ta del av bilder på bland annat gamla matchprogram, pokaler, medaljer, matchtröjor, biljetter, lagfoton, arenor, historiska matcher, SM-guldfiranden, lokala läktarprofiler, souvenirer och mycket mer. Samlingen av objekt är unik och har inte tidigare visats i något sammanhang.

 

Utöver klubbarna har Riksidrottsmuseet, Bildbyrån och sponsorer genom åren donerat objekt. Nu öppnas museet upp för allmänheten, som från och med idag både kan beskåda de donerade objekten och själva bidra med sina egna fotbollsminnen på http://www.allsvenskamuseet.se/.

 

Lanseringen av Allsvenska museet är den första aktiviteten, men firandet kommer även att märkas av hos klubbarna och på arenorna runt om i landet. Bland annat genom en jubileumsomgång som arrangeras i augusti. Mer information om vad som händer under jubileumsåret kommer längre fram.

För mer information och högupplösta bilder, kontakta:

Magnus Linder, marknadschef SEF, tel: 070-749 43 52, e-post: magnus.linder@svenskelitfotboll.se

Åsa Friberg, ansvarig för information och nya medier på SEF, tel: 070-961 73 40,

e-post: asa.friberg@svenskelitfotboll.se

 

 

Om SEF

Föreningen Svensk Elitfotboll är en intresseorganisation för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Uppdraget är att driva utvecklingen av den nationella herrelitfotbollen; sportsligt, ekonomiskt, kommersiellt och administrativt. I år fyller Allsvenskan 90 år. Följ jubileumsåret här http://www.allsvenskan.se/90ar/.