Varberg BoIS sjukskrivne målvakt Matt Pyzdrowski gjorde ett starkt framträdande på Superettans upptaktsträff när han på scen berättade om sina mentala problem och att det är många som har de här problemen.
– Vi har som liga tillsammans med våra klubbar ett ansvar. Vi kan göra mer och vi vill framförallt göra mer, säger Beatrice Clarke, CSR-ansvarig på Svensk Elitfotboll.
Matt Pyzdrowski berättade att han mått dåligt en längre tid men också att han hålla problemet för sig själv. Problemen började när han blev degraderade med Helsingborgs IF och sedan var tvungen lämna klubben. I hans nya klubb Varbergs BoIS gick det också dåligt sportsligt och den 32-årige amerikanen sjönk djupare ner i sin depression.
Idag har Matt Pyzdrowski tagit tag i sina problem. Han är sjukskriven på obestämd tid och mår bättre, men det är en lång väg att vandra för att bli helt återställd.
– Jag anklagade mig själv men nu inser jag hur många det är som har de här problemen. Det gör mig ledsen. Vi måste kunna prata om det och veta att det inte blir några konsekvenser. Det är det enda sättet vi kan bygga en bättre kultur på så att det här inte händer igen.
Inför känslomässigt tagna åskådare på upptaktsträffen sa Matt Pyzdrowski också att han haft självdestruktiva tankar och att han en dag hoppas att vara tillbaka på fotbollsplanen.
– Jag vill spela och jag älskar fotboll men den kostade mig nästan mitt liv.
Svensk Elitfotboll har psykisk ohälsa som ett prioriterat arbete under året. Beatrice Clarke som är CSR-ansvarig säger att hon har haft kontakt med Matt Pyzdrowski under några år, men också andra spelare som varit tydliga med sin mentala ohälsa, och att Svensk Elitfotboll kommer att jobba en del tillsammans med de här personerna framöver.
– Matts erfarenhet för att sätta ett trovärdigt material är ovärdeligt. Sedan i höstas har vi på liganivå arbetat med att ta fram ett av flera program för psykisk ohälsa inom elitfotbollen. När förebilder och ambassadörer vågar kliva fram och berätta skapas ännu bättre förutsättningar för det stora arbetet med frågan vi står inför. Det är en oerhört viktig och prioriterad del av mitt arbete, berättar Beatrice Clarke.
Beatrice säger att Svensk Elitfotboll måste möta de utmaningar som kommer med professionell fotboll, bli mer öppna kring att det är tillåtet att prata och lyfta ett dåligt mående tillsammans med beteenden som är ohälsosamma.
– Vi bygger utbildningar med metoder som klubbarna kan arbeta med själva tillsammans med nationella utbildningar där vi fysiskt möter klubbarna från ungdom upp till A-lag med ledare. Att spelare och en stark förebild som Matt vågar och vill kliva fram och berätta är ovärdeligt. Det ger mig information till metoder eftersom Matt är representativ för frågan tillsammans med att i slutet av dagen är våra spelare vanliga människor som mår, känner och agerar ut. Där har vi som liga tillsammans med våra klubbar ett ansvar. Vi kan göra mer och vi vill framförallt göra mer, avslutar Beatrice Clarke.