Rapporten över 2016 års Tipselitverksamhet är färdig. 158 fullmatade sidor visar fjolårssäsongens sportsliga verksamhet och certifieringsresultat med bland annat de talanger som respektive medlemsklubb har fostrat.
– Det här är en ovärderlig lägesrapport för akademiverksamheten, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Rapporten är framtagen och gjord av Svensk Elitfotbolls kommunikationsavdelning och visar allt från klubbrankingen i Certifieringen, till den individuella rankingen för varje verksamhetsområde samt antalet spelare som passerat genom projektet som Svensk Elitfotboll och Svenska Spel har tillsammans.

– Det är ett lysande arbete som är oerhört värdefullt för framtiden, menar Stefan Lundin.

I rapporten finns också ett stycke om de prioriterade frågorna för talangutvecklingen och en kortare analys om var spelare som lämnat för utlandet de senaste tio åren har tagit vägen, samt resultat och ungdomstabeller från 2016.

Tanken är att rapporten ska göras varje år för att skapa en bas för att jämföra både klubbar och projekt med sig själva.

– Certifieringen är ett viktigt verktyg, både inom föreningen och för att akademcheferna tillsammans kan använd ett gemensamt språk. Att materialet presenteras i den här rapporten ger en bra överblick så att vi ännu bättre kan ta in det här. Tittar på andra föreningar och vi vill lära av andra föreningar, och innehållet i rapporten underlättar för att göra just det, säger Daniel Bäckström, Barn- och Ungdomsmanager i IFK Norrköping.

Rapporten kommer att delas ut till samtliga Tipselitföreningars akademichefer, förbundskaptener på Svenska Fotbollförbundet och till utvald media.

För mer information om rapporten och verksamheten, kontakta Svensk Elitfotboll.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se