I samband med World Pride 2021 genomfördes ett seminarie på temat ”för allas lika värde”. Malmö FF och IFK Göteborg stod som värdar för seminariet och bland talarna återfanns SEF:s egna Beatrice Clake. I elitfotbollens värdegrund säger man: ”För oss handlar fotboll om respekt, rättvisa och glädje för alla – och vi agerar för att visa det.” I publiken fanns beslutsfattare från alla tre sektorer.
– När det är match vill båda lagen vinna, men när det gäller att ta ställning kring ”allas lika värde” står vi på samma sida och vi vill med denna gemensamma handling visa att fotbollen är öppen för alla, menar Karin Heri, ansvarig MFF i samhället samt ansvarig för samhällskontakter på Svensk Elitfotboll.
Just nu pågår World Pride i Malmö och Köpenhamn. Under fredagen genomfördes ett seminarium i Malmö och på lördagen så spelades matchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och IFK Göteborg i tröjor med regnbågsfärger samt med en ligalogga i regnbågens färger.
– Malmö FF och IFK Göteborg är två klubbar som många är intresserade av och följer och genom att göra detta gemensamt kan vi på ett brett sätt sprida kunskap och öka medvetenheten om dessa viktiga frågor. För oss är det viktigt att vi kontinuerligt, i vardagen, arbetar med den här typen av humanistiska ställningstaganden, och att det genomsyrar allt vi gör, anser Karin Heri.
Seminariets främsta uppgift är att visa allas lika värde och att vår frihet inte är att ta för givet. Svensk Elitfotboll menar att de 32 elitklubbarna i Allsvenskan och Superettan, med deras spelare och ledare, är förebilder som också har en stark image, framför allt i sina lokala områden. Föreningslivet har varit med och byggt det svenska välfärdssamhället.
– Vi kan påverka otroligt mycket, fotbollsfamiljen är en del av vårt samhälle, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.
– Vi får heller inte glömma bort att vår vardagliga verksamhet är att spela fotboll. Vi behöver ta ett ansvar internt och se över frågor som är svåra. Om vi ska vara starka förebilder i vårt samhälle så behöver vi också ta ansvar för oss själva. Värdegrund styr våra strategier, de säger oss vad vi är och var vi ska någonstans, fortsätter Beatrice Clarke.
De senaste åren har en del spelare berättat om sin psykiska ohälsa. Svensk Elitfotboll har identifierat att det finns ett behov för spelare att prata. I ett samarbete med Mind som med deras kunskap och expertis i frågan ska jobba med att implementera aktiviteter och utbildning i de här frågorna.
– Om du inte vet vem du är, hur ska du veta vart du är på väg någonstans?, avslutar Beatrice Clarke.
IFK Göteborg ställde upp i seminariet med hållbarhetsansvarige Elisabeth Anderton och den före detta spelare Donald Niklasson. Duon berättade om en tidigare spelare i IFK Göteborg som under sin karriär hemlighållit sin sexuella läggning samt att Donald Niklasson berättade om idrott och homosexualitet under sin karriär på 60- och 70-talet.
– Alla är olika. Det är bra att vi kan skapa den här kunskapen och medvetenheten och tillsammans lära av varandra. Vi är olika och det ska vara helt okej. Vi ska på riktigt få vara den man faktiskt är, säger Elisabeth Anderton, Hållbarhetsansvarig på IFK Göteborg.
Medverkade på seminariet gjorde också bland annat Mark Levengood, Richard Söderberg och Marcus Urban. Moderator var Henrik Johnsson.
Se hela seminariet på Malmö FF:s hemsida
Samtliga medverkande:
Henrik Johnsson, Moderator
Mark Levengood, Journalist och TV-personlighet
Marcus Urban, tidigare tysk fotbollsspelare
Rickard Söderberg, Operasångare, artist och TV-profil
Anna Tenfält, Projektledare World Pride 2021
Beatrice Clarke, Hållbarhetsansvarig, Föreningen Svensk Elitfotboll
Donald Niklasson, tidigare spelare IFK Göteborg
Håkan Mild, Klubbdirektör IFK Göteborg
Daniel Andersson, Sportchef Malmö FF