Riksidrottsnämnden (RIN) säger att AIK slipper betala böter för de bengaler som brann på Friends Arena i cupmatchen mot Hammarby. Fotbollens disciplinnämnd gav AIK böter på 175 000 kronor för bristande visitering, men RIN river nu upp det beslutet.
Det har visats att föreningen gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka att pyroteknik användes på läktaren”, skriver RIN i sitt beslut.

Inför säsongen kom nya regler att en klubb inte skulle tilldömas böter om klubben gjort allt i sin makt för att förhindra en händelse, i det här fallet bengalbränning. AIK anser sig själva ha gjort det klubben kunnat och överklagade disciplinnämndens beslut till RIN, som nu ger AIK rätt.

Trots vidtagna åtgärder har ett stort antal pyrotekniska pjäser tagits in, och antänts, på arenan. Att låta den omständigheten i sig vara avgörande för att hålla AIK ansvarig för avfyrandet av de pyrotekniska pjäserna skulle dock innebära att föreningen i princip drabbas av ett strikt ansvar, som gäller oavsett den utredning om säkerhetsarbetet som lagts fram. Ett sådant synsätt förefaller inte vara förenligt med syftet bakom regelförändringarna i tävlingsbestämmelserna såsom detta syfte har beskrivits av SvFF”, menar RIN.

RIN menar också att AIK gjort allt i klubbens makt för att förhindra bengalbränningen och att AIK inte kan hållas ansvarigt för att det i alla fall brändes.

Klubbens böter på 25 000 kronor för blockerande av evakueringsvägar, som AIK fick samtidigt av disciplinnämnden, kvarstår dock.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån