Tipselit Trophy utvecklar spelarna och lär dem nya sätt att tänka fotboll. Det tycker Helsingborgs rutinerade tränare Christoffer Andersson.
– Det är bra att få möta en annan typ av fotboll än den vi möter till vardags, säger han till Svensk Elitfotboll.

Det blev en helsvensk final i pojkarnas Tipselit Trophy vilket inte hör till vanligheterna. Helsingborg och Elfsborg drabbade samman i en tät match på Gamla Ullevi i Göteborg. Elfsborg drog det längsta strået och vann turneringen för andra gången efter Marokhys Nidiones solomål med tre minuter kvar att spela.
– Det känns helt fantastiskt, säger Elfsborgs landslagsmålvakt Tim Rönning.

Rönning hyllar hela turneringen Tipselit Trophy och menar att den håller hög klass.
– Ja, verkligen. Det är tuffa matcher hela tiden. Vi har kämpat som ett lag för att komma dit vi ska. Det här är det största som hänt i min karriär förutom mina landskamper.

Helsingborgs tränare, Christoffer Andersson var besviken över förlusten men håller med om att turneringen håller hög klass. Helsingborg gjorde bland annat en kämpainsats när de i kvartsfinal slog ut dubbla regerande mästarna Right to Dream från Ghana. De internationella lagen i turneringen ger spelarna en erfarenhet de annars inte skulle få.
– Det är en bra turnering och det är bra att möta en annan fotboll vi annars inte möter. Många utländska lag spelar en markeringsinriktad fotboll som vi inte är vana vid och får lära sig anpassa sig efter det. Ofta blir man blind att bara titta på Sverige där de flesta lag har samma idéer. Nu får spelarna se andra bitar av fotboll och utvecklas utifrån det.

Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll vidareutvecklar resonemanget.
– Bättre eller sämre standard på de utländska lagen? Jag tror de utländska lagen håller ungefär samma standard som tidigare, men att de svenska klubbarna utvecklat spelarnas taktiska kunnande. Exempelvis Helsingborg och AIK är taktiskt slipade, framför allt i försvarsspelet och det är också något som ska ingå i en spelares verktygslåda. Det är viktigt som tränare: att lära spelaren hela spelet! Utbildningen vid svenska elitförberedande klubbar har tagit stora kliv framåt men konkurrenterna därute är duktiga och har också enorma resurser.

Fakta Gothia Cup Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup, och är kanske den mest prestigefyllda pokalen att vinna under veckan i Göteborg. 24 lag deltar, alla speciellt inbjudna. 12 från Sverige, 12 från utlandet. Lagen delas in i sex grupper där gruppvinnaren plus de två bästa tvåorna totalt går vidare till A-slutspel.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se