Säsongen 2016 är över efter det att Halmstad besegrat Helsingborg i kvalet till Allsvenskan och seriefördelningen för 2017 är där med klar. Totalt välkomnar vi tre nya lag till Svensk Elitfotboll.
– Vi är tillbaka i Superettan och vi tänkte hänga där ett tag, säger Martin Jonasson, Ordförande i Östers IF.

Östers IF är tillsammans med Norrby IF och IF Brommapojkarna nya i elitfotbollen eftersom de kvalade in till nästa års Superettan. I Växjö är Öster glada och lättade över att vara tillbaka.
– Vi är lättade att vi klarade av säsongen. Vi vann till sist ganska klart, men bara på pappret. Målsättningen nu är att stabilt hänga kar och göra det så bra vi kan sportsligt, fortsätter Martin Jonasson.

I Borås är Norrby något överraskande ett lag för Superettan, så även för dem själv.
– Det är jätteroligt, det är fantastiskt, så är det, säger John Östby, Sportchef i Norrby. Före säsongen hade vi som målsättning att komma topp tio i Division 1 men det blev så mycket bättre.

– Vi är i Superettan för att se och lära men vi tror också att vi kan chocka de andra lagen. De är inte förberedda på oss över huvud taget. Vi har inte förlorat en match på 18 månader på Borås Arena, säger Jesper Mild, Marknadschef i Norrby.

Från Division 1 Norra blev Brommapojkarna det enda laget att nå Superettan. Även där är lättnaden stor efter det att BP åkt ut både Allsvenskan och Superettan under två raka säsonger.
– Det känns oerhört bra att vara tillbaka. Det är viktigt för klubben. Det var oroligt efter att vi åkt ner i ettan men samtidigt visste vi att med basen vi har i föreningen så skulle vi ha en bra trupp. Vi fick ihop det bra men visst var det nervöst i sista avgörande matchen mot Vasalund, det var det, säger BP:s Klubbdirektör Henrik Nilsson.

Övriga serieförändringar är att Gefle, Falkenberg och Helsingborg lämnar Allsvenskan medan AFC United, Sirius och Halmstad tar klivet upp från Superettan.

Assyriska, Ljungskile och Ängelholm åker ur Superettan och Svensk Elitfotboll önskar lycka till i Division 1.

Spelordning för 2017 presenteras i slutet av 2016 eller i början av 2017.

Säsongen 2017:
Allsvenskan:

AFC United Eskilstuna
AIK
BK Häcken
Djurgårdens IF
GIF Sundsvall
Halmstads BK
Hammarby IF
IF Elfsborg
IFK Göteborg
IFK Norrköping
IK Sirius
Jönköpings Södra IF
Kalmar FF
Malmö FF
Örebro SK
Östersunds FK

 

Superettan:

BP
Dalkurd
Degerfors
Falkenberg
GAIS
Gefle
Helsingborg
IFK Värnamo
IK Frej
Norrby
Syrianska
Trelleborg
Varberg
Åtvidaberg
Örgryte
Öster